10 C
Chișinău

„S-a constatat o discrepanță majoră în punctaj”. Explicațiile președintelui CSP privind anularea concursului pentru funcția de Procuror General | VIDEO

Concursul pentru funcția de procuror general, în care Octavian Iachimovschi a acumulat cel mai mare punctaj, a fost anulat la decizia Consiliului Superior al Procurorilor. Astfel, urmează să fie anunțată o altă competiție. Totuși, hotărârea de încheiere a primului concurs poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție, în termen de zece zile.

În cadrul ședinței CSP, membrii Consiliului s-au întrunit pentru a valida rezultatele concursului, însă după trei ore de deliberări, președintele Dumitru Obadă a declarat că întrecerea a fost anulată pentru că s-a constatat o discrepanță majoră în punctaj, care nu a avut acoperire argumentată.

DUMITRU OBADĂ, președintele CSP: „Examinând subiectul cu privire la aprobarea rezultatelor concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, luând act de informațiile prezentate de către raportori și examinând materialele justificate prin vot unanim a hotărât: 1. A lua act de fișele de evaluare a fiecărui candidat în concursul la funcția de procuror general, de punctajul acrod pentru fiecare criteriu de evaluare și argumentarea expusă de membrii CSP. 2. A revoca hotârârea 1-65/2024 din 22 februarie 2024 privind rezultatele probei de interviu în cadrul concursului.3. Se încetează concursul inițiat cu inițierea ulterioară a unui nou concurs. În cadrul deliberării, au fost analizate fișele în privința fiecărui candidat și punctajul oferit de fiecare membru CSP. În consecință, s-a depistat o discrepanță majoră care nu a avut acoperire din perspectiva argumentării, de ce a fost depunctat unul dintre candidați”.

În context, Obadă a mai declarat că membrii Consiliului Superior al Procurorilor vor regândi regulile de alegere a procurorului general ca să asigure un proces transparent și bazat pe meritocrație.

DUMITRU OBADĂ, președintele CSP: „Este o etapă deloc ușoară, dar am asigurat corpul de procurori și societatea că vom acționa extrem responsabil, de asta ne-am asumat de a pune punct concursului, de a regândit mecanismele, inclusiv reglementările normative care guvernează acest exercițiu extrem de important. Noi conștientizăm în virtutea proceselor care au loc la nivel de stat importanța acestui exercițiu, dar chiar și cu riscul dat ne asumăm să anulăm, să regândim, să rescriem regulile care să fie previzibile, clare, accesibile și să asigurăm un proces de alegeri corect și meritocratic”.

De dimineață, CSP s-a întrunit în ședință și urma să valideze rezultatele concursului, dar nu înainte de a fi examinate cererile lui Ion Munteanu, Igor Demciucin și Octavian Iachimovschi. Aceștia au cerut eliberarea copiilor fișelor de evaluare per fiecare criteriu al candidaților în concurs.

Totodată, s-a solicitat excluderea fișelor de evaluare a candidaților la funcția de procuror general, completate de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, și președintele CSP, Dumitru Obadă, dar și transmiterea către Comisia Vetting a informațiilor despre ei, în vederea evaluării externe, de rând cu informațiile cu privire la candidatul Octavian Iachimovschi. Membrii CSP au intrat în deliberare. Iar ulterior, cererile lui Igor Demciucin au fost respinsă ca fiind „neîntemeiate”.

Mai mult, candidații a cerut publicarea fișelor de evaluare și a notelor acordate de membrii CSP la proba interviu pentru funcția de procuror general. Iar ulterior, Consiliu a decis să admită parțial cererile și va plasa în spațiul public punctajul acordat la proba interviului din 22 februarie.

În data de 22 februarie, a avut loc proba interviului pentru cei patru candidați rămași în concursul pentru funcția de procuror general. În urma acesteia, doar unul din cei patru a fost înaintat Comisiei de Vetting pentru evaluarea integrității etice și financiare. Este vorba despre adjunctul interimar al Procuraturii Anticorupție Octavian Iachimovschi, care a obținut cel mai mare număr de puncte – 8,53. Actualul procuror general interimar, Ion Munteanu a luat 8,16 puncte, procurorul Igor Demciucin a obținut 8,19 puncte, iar juristul Andrei Coca – 4,72 puncte.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost demis de Maia Sandu la finele lunii septembrie 2023. Stoianoglo este cercetat penal în mai multe dosare penale și a fost suspendat din funcție aproape doi ani până la demitere.

El se declară nevinovat. Menționăm că alegerea procurorului general este unul din cele nouă angajamente asumate de către autoritățile de la Chișinău pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Anterior, ministrul Justiției Veronica Mihailova-Moraru, a declarat că un nou procuror general ar putea fi numit în martie sau aprilie.

Procuratura Anticorupție a anunțat că își exprimă îngrijorarea față de modalitatea desfășurării concursului pentru funcția de Procuror General și rezultatele acestuia, inclusiv conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice.

În rezultat, Procuratura Anticorupție va solicita CSP convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezența fizică în cel mai scurt timp, după publicarea hotărârii motivate a CSP. În opinia instituției, tot corpul de procurori din țară trebuie să dezbată, expună și decidă asupra modului în care s-a desfășurat acest concurs și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a evita pe viitor astfel de situații.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE