6.1 C
Chișinău

Reacția administrației prezidențiale și a PAS la achitarea lui Alexandr Stoianoglo de către prima instanță | VIDEO

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat de prima instanță în dosarul privind depășirea atribuțiilor de serviciu privind plata indemnizației de concediere a fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale. Sentinţa a fost pronunţată astazi, de Judecătoria Buiucani, magistrații căreia consideră că fapta acestuia nu întrunește elementele infracțiunii. Procuratura Anticorupție a anunţat că va contesta sentința.

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat de Judecătoria Buiucani în dosarul privind depășirea atribuțiilor de serviciu la acordarea indemnizației în valoare de circa 164 mii lei fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă. Unul dintre cei trei judecători a formulat o opinie separată.

PETRU PĂUN, judecător: „Instanța de judecată hotărăște: se achită Stoianoglo Alexandru, pe motiv că fapta acestuia nu întrunește elementele infracțiunii”.

A fost achitat şi fostul șef al Secției resurse umane al Procuraturii Generale, care a pregătit pentru semnare ordinul privind plata indemnizației. Procurorii au cerut opt ani de închisoare pentru Stoianoglo, insistând că acesta nu avea dreptul să semneze documentul, deoarece știa că Chitoroagă era urmărit penal.

ALEXANDR STOIANOGLO, fostul procuror general: „Decizia care astăzi a fost pronunțată era evidentă de la începutul pornirii dosarului penal. În acțiunile mele de la început nu au avut elementele criminale. Mai mult ca atât că toată lumea știe că din acțiunile mele și doamnei Cobzari nu a fost adus prejudicii statului. Toţi banii au fost întorşi înainte. De la început am spus că dosarul în privința mea a fost falsificat, a fost făcut la comanda politică cu unicul scop înlăturarea mea din funcție”.

Avocatul lui Stoianoglo a declarat anterior pentru Canal 5 că la acordarea indemnizaţiei a fost comisă o eroare tehnică, subliniind că nu a fost nicio înţelegere prealabilă între părţi, niciun interes personal al clientului său şi nici statul n-a fost prejudiciat.

Procuratura Anticorupție a anunţat că va contesta sentința instanţei de fond la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile. Solicitat de Canal 5 să ofere o reacție la acuzațiile lui Stoianoglo, serviciul de presă al instituției le-a calificat pe acestea ca fiind cu tentă provocatoare și a adăugat că „Procuratura Anticorupție își rezervă dreptul să nu le comenteze”.

Şi purtătorul de cuvânt al fracțiunii parlamentare PAS, Adriana Vlas, ne-a scris că nu comentează subiectul. Dosarul pe numele fostului procuror general privind acordarea indemnizaţiei a fost iniţiat în octombrie 2021.

Solicitat de Canal 5 să comenteze acuzațiile lui Stoianoglo, consilierul prezidențial Adrian Băluţel a spus că este incorect să adresăm acest demers administrației prezidențiale și a subliniat că Maia Sandu permanent a promovat reforma justiției. Vorbind despre decretul preşedintelui ţării de eliberare a lui Stoianoglo din funcție, Băluţel ne-a declarat că documentul vine ca urmare a deciziei membrilor Consiliului Superior al Procurorilor cu privire la evaluarea nesatisfăcătoare a activității procurorului general, şi că sentinţa de achitare nu poate duce la repunerea lui în funcție.

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, în urma unui concurs public, și a fost suspendat şi reţinut în octombrie 2021, atunci când Consiliul Superior al Procurorilor a permis să fie cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și depășirea atribuțiilor de serviciu. Fostul procuror general se declară nevinovat şi spune că urmărirea penală împotriva sa este motivată politic. Pe 26 septembrie președintele Maia Sandu a semnat un decret privind demiterea acestuia lui Stoianoglo din funcția de procuror general.

În octombrie, acelațși an Moldova a fost condamnată la CtEDO în cazul lui Alexandr Stoianoglo, constatând ă i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil, atunci când a fost suspendat din funcție, deoarece nu i s-a oferit posibilitatea de a ataca decizia în instanță. Pe rolul CtEDO se află și altă cerere a lui Stoianoglo privind arestarea ilegală și deschiderea dosarelor penale împotriva lui din motive politice.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE