-0.6 C
Chișinău

Cresc tensiunile între fermieri și Ministerul Agriculturii, după amânarea ședinței grupului de lucru. Agricultorii spun că vor merge la Bruxelles să-și caute dreptatea | VIDEO

Cea de-a doua ședință a grupului de lucru pentru examinarea revendicărilor agricultorilor protestatari, care urma să aibă loc astăzi, a fost amânată pentru ziua de vineri, 1 martie. Despre aceasta a anunțat Asociația Forța Fermierilor și a declarat că regretă decizia, despre care spune că a fost luată unilateral de către Ministerul Agriculturii. De cealaltă parte, ministrul, Vladimir Bolea, a explicat că problemele fermierilor au nevoie de o abordare mai serioasă, respectiv instituțiile, implicate în analiza lor, au nevoie de mai mult timp.

În comunicatul Asociației Forța Fermierilor se menționează că fermierii sunt decapitalizați și că pentru ei fiecare zi contează. Aceștia spun că sunt indignați și de modul în care ministrul
Agriculturii abordează subiectul cu privire la expedierea unei scrisori către Uniunea Europeană pentru a solicita sprijin financiar de urgență destinat fermierilor micro, mici și mijlocii. Astfel, reprezentanții Asociației au anunțat că vor merge personal la
Bruxelles pentru a vorbi despre problemele lor.

”Întocmirea adresării respective a fost convenită încă vineri, 23 februarie, și domnul ministru a avut timp berechet pentru elaborarea acestui document. Posibil pentru cineva situația în sectorul agrar este de râs, însă pentru marea majoritatea agricultorilor aceasta este de plâns. Remarcăm că delegația asociației urmează să deplaseze săptămâna viitoare la Bruxelles pentru prezentarea minuțioasă a problemelor grave, cu care se confruntă sectorul agrar în contextul multiplelor crize, care au cuprins concomitent ramura în perioada 2022-2023. În acest context, demersul autorităților abilitate către Uniune Europeană ar avea importanță și mai mare.” se menționează în comunicatul Asociației Forța Fermierilor.

Agricultorii au mai anunțat că și-au retras de pe trasee tehnica agricolă, pentru că au de lucru în câmp, însă revolta nu dispare, atât timp cât nu vor fi implementate soluții reale pentru ajutor, spun ei. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a explicat de ce a fost amânată ședința de lucru planificată pentru miercuri, iar ce ține de demersul către UE, a spus că la acest capitol se lucrează.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Luând în considerație că sunt implicate multe instituții ale statului, vorbim despre Ministerul de Finanțe, vorbim despre Inspectoratul Fiscal, vorbim despre ODA, vorbim despre băncile comerciale și dacă noi vorbim despre niște lucruri care trebuie făcute ca la carte, evident că necesită timp, analiză și expertiză. Am avut o deplasare la Bruxelles, în care am informat înaltul Comisar pe agricultură despre situația economică și consecințele de atunci. Sau mai acumulat alte date, deci facem o scrisoare cu o centralizare, prin care voi povesti despre situația agricultorilor”.

Precizăm că, ieri, fermierii au participat la prima ședință a Comisiei pentru problemele producătorilor de cereale și oleaginoase, creată de Ministerul Agriculturii. Astfel li s-a propus un nou mecanism de creditare pentru toate domeniile care va fi aplicat din 15 martie curent. Pe lângă creditul oferit de stat, garantat cu 90 la sută pentru suma de 500 de mii de lei, pentru fermierii micro, celorlalți le-a fost propus un credit asemănător, dar cu un plafon maxim de două milioane de lei și în plus să vizeze toate culturile, nu doar cerealele.

De asemenea, s-a discutat înaintarea de către Guvern a scrisorii de urgență în adresa UE cu solicitarea sprijinului pentru această categorie de producători, identificarea de resurse pentru compensațiilor agricultorilor pentru fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023, dar și rambursarea necondiționată a TVA pentru fermierii mici.

Amintim că în ultimele săptămâni fermierii au blocat de mai multe ori drumul de acces la vama Leușeni.

În revendicări, aceștia solicită ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei, compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023, dar și urgentarea procesului de recepționare a celor 4 000 de tone de motorină din România, despre care autoritățile au spus că este în proces de analiză la București.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE