Fermierii protestatari au participat astăzi la prima ședință a Comisiei pentru problemele producătorilor de cereale și oleaginoase, creată de Ministerul Agriculturii. După întrunire, participanții au declarat că au fost abordate mai multe probleme, printre care și noul mecanism de creditare pentru toate domeniile, care va fi aplicat din 15 martie curent. Discuțiile vor continua și mâine, în a doua ședință a comisiei a afirmat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, potrivit căruia pe masă vor fi puse restul soluțiilor pentru agricultori.
Pe lângă creditul oferit de stat, garantat cu 90 la sută pentru suma de 500 de mii de lei, pentru fermierii micro, celorlalți le-a fost propus un credit asemănător, dar cu un plafon maxim de două milioane de lei și în plus să vizeze toate culturile, nu doar cerealele.
Înțelegerile au fost făcute între fermieri, Ministerul Finanțelor, cel al Economiei, Inspectoratului Fiscal și ODA, dar urmează discuții cu băncile, prin urmare până la un numitor comun mai este drum, spun agricultorii.
SERGIU STEFANCO, agricultor: „– Despre ce ați discutat, dacă ați ajuns la un numitor comun?
– La un numitor comun încă de departe de spus. Urmează mâine iarăși să avem o ședință cu reprezentanții băncilor, să vedem dacă ei acceptă propunerile și poate au unele impedimente, să mergem exact cum s-a mers pe creditul de 500 de mii”.
Ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a declarat că la următoarea ședință, grupul de lucru Comisia pentru problemele producătorilor de cereale și oleaginoase, urmează să le prezinte fermierilor, soluții finale la toate revendicările lor.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Am trasat niște obiective pentru fiecare instituție a statului, inlcusiv Ministerul de Finanțe. ODA urmează să transmită așa numitele proiecte cu necesități băncilor, după care este orientativ, în prealabil, dacă se va reuși, inclusiv cu băncile este programată pentru mâine o ședință, dar depinde de bănci și de ODA, dacă va reuși să-și facă acest instrument. ODA are o mulțime de instrumente pentru mijloacele circulante, inclusiv până la șapte milioane de lei, dar noi, totuși și Ministerul Agriculturii consideră că trebuie să fie un produs specific pentru agricultorii micro și mici”.
Precizăm că la prima ședință a Comisiei pentru problemele producătorilor de cereale și oleaginoase, creată de Ministerul Agriculturii, s-a mai discutat înaintarea de către Guvern a scrisorii de urgență în adresa UE cu solicitarea sprijinului pentru această categorie de producători, identificarea de resurse pentru compensațiilor agricultorilor pentru fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate în 2023, dar și rambursarea necondiționată a TVA pentru fermierii mici.
Amintim că, în ultimele săptămâni, producătorii agricoli au protestat blocând unele tronsoane de drum și puncte de trecere a frontierei. Ei solicită subvenții pentru ratele creditelor bancare și nebancare, urgentarea procesului de recepționare a celor 4.000 de tone de motorină din România, dar și ajutor suplimentar de 400 de milioane de lei compensații pentru culturile de porumb și floarea-soarelui semănate în 2023.
Ce ține de motorina din România, despre care anterior atât Bolea cât și premierul Recean spuneau că nu a fost adusă pentru că nu exista loc de depozitare, ministrul Agriculturii a declarat vinerea trecută că este în proces de analiză la București.
Spre seară, fermierii au anunțat că retrag tehnica agricolă de pe trasee și de la punctele vamale și se întorc în câmp, deoarece au mult de lucru. Protestatarii au declarat că pleacă acasă cu multe semne de întrebare, așa cum munca în câmp nu așteaptă până guvernanții nu vor veni cu soluții reale.