Transportatorii de pasageri au fost supuși în ultimele zile la presiuni din partea autorităților în legătură cu protestul planificat pentru 27, 28 și 29 februarie. Despre aceasta a anunțat șeful Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa. Potrivit lui, de mâine și-n următoarele două zile, manifestațiile împotriva modificărilor la Codul transporturilor rutiere, vor avea loc în toată țara. Cum au reacționat reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și ai Inspectoratului General al Poliției – vedeți în reportajul nostru.
Șeful APOTA, Oleg Alexa, a afirmat într-o declarație pentru presă, trimisă și redacției noastre, că există o așa-numită listă neagră creată de autorități, a companiilor care intenționează să participle la protest.
Potrivit lui Alexa, lista a fost transmisă ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, Agenției Naționale Transport Auto și autorităților locale.
„Conducătorii întreprinderilor de transport au fost amenințați inclusiv cu probleme personale de ordin penal, cu pierderea businessului ș.a.m.d doar în scopul de ai convinge să renunțe la protest. S-a ajuns chiar și la amenințarea șoferilor care sunt îndemnați de către angajații Poliției să iasă pe rute chiar și fără actele eliberate de companii de transport, fiind date promisiuni că în aceste zile nu vor fi verificați. Însă dacă nu ”vor asculta sfatul” vor fi persecutați pe viitor. (…) Regretem că autoritățile nu doresc să înțeleagă mesajul nostru care se reduce la dorința de a adapta legislația națională din domeniul transporturilor la cea europeană și excluderea din ramura noastră a schemelor corupționale și a tot feluri de grupări care au rolul de căpușe. (…) În ciuda tuturor amenințărilor și presiunilor la care sunt supuși, transportatorii sunt hotărâți să lupte pentru drepturile lor”, se arată în mesajul semnat de Oleg Alexa.
De asemenea, în discursul său Oleg Alexa menționează că dacă autoritățile nu vor răspunde la protestul actual, vor urma și altele.
În legătură cu aceste declarații am contactat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru a afla dacă există așanumitele liste negre ale companiilor de transport rutier și dacă se exercită presiuni asupra transportatorilor care intenționează să participe la acțiunea de protest. Reprezentanții Ministerului Infrastructurii au declarat că nu comentează declarațiile lui Oleg Alexa.
„Poziția noastră rămâne neschimbată și îndemnăm toți operatorii de transport să-și respecte angajamentul față de cetățeni și să iasă mâine, și în celelalte zile la lucru, să ofere oamenilor posibilitatea de a se deplasa.”
De asemenea, am solicitat reacția Inspectoratului General de Poliție cu privire la declarația potrivit căreia polițiștii nu vor verifica transportatorii care operează rute de pasageri în zilele de protest și că cei care vor ieși la protest vor fi sancționați pe viitor.
Ofițerul de presă al IGP, Diana Fetco ne-a declarat într-un mesaj că în ”Competența Poliției intră asigurarea deplasării în siguranță a persoanelor. Alte aspecte nu ne vizează. Solicităm să nu fim implicați în mesaje, declarații sau acțiuni care nu ne vizează și nu au nicio tangență cu activitatea noastră. Solicităm persoanelor să se abțină de la declarații nefondate în adresa noastră, care au scopul de a induce în eroare opinia publică”, a adăugat aceasta.
Anterior, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV, ministrul Andrei Spînu a declarat că nu înțelege revendicările transportatorilor, care intenționează să protesteze, iar dacă șoferii nu vor ieși pe trasee, Agenția Națională Transport Auto va reacționa dur.
ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Acest lucru este inacceptabil, deoarece, dacă există o autorizație, ar trebui să existe o responsabilitate de a asigura transportul. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, Agenția va face exact ceea ce prevede legea. Îi îndemn pe toți transportatorii să meargă pe trasee și să asigure transportul oamenilor”.
Canal 5 a cerut părerea transportatorilor cu privire la protestul care urmează să aibă loc, iar unii dintre ei ne-au spus că susțin ideea.
„Acest miting va avea loc, toată lumea va merge la el. Bineînțeles, cred că o vor susține – toată lumea are familie, toată lumea are copii, nimeni nu vrea să muncească pentru mulțumiri. Dacă toată lumea intră în grevă, toți se vor ridica – toate orașele, toate satele, oamenii nu vor mai putea merge nicăieri”.
„Cred că toată lumea ar trebui să se ridice în picioare”.
Unii ne-au spus că vor lucra ca de obicei.
„Dacă șeful îmi spune să ies, ies. Dacă nu, nu ies. Suntem în grafic, ne desfășurăm activitatea ca de obicei. Ne-au rămas atât de puțini oameni, încât vom intra în grevă și gata. Toată lumea trebuie să muncească. Nu avem timp să facem asta, ne descurcăm bine. Vom fi în grafic în fiecare zi”.
Opiniile pasagerilor au fost și ele împărțite.
„Își rezolvă problemele, cred că da. Dacă cineva va avea nevoie de o urgentă, bineînțeles că va veni cu propriul transport”.
„Cred că este corect, trebuie să ne apărăm drepturile. Au un motiv pentru care procedează în acest fel, eu așa cred”.
„Clar că cineva va suferi. Nu toată lumea care va întârzia la muncă va fi compătimită de administrație”.
„Merg acum într-o deplasare de serviciu în tot nordul. Cum să mă deplasez? Sunt oameni care muncesc, oameni care trebuie să ajungă la medic, ei pur și simplu nu vor putea face asta. Foarte mulți… Nu avem transport de stat din sate, aproape din orice sat”.
Între timp, administrația Gării de Nord Chișinău asigură că acțiunea de protest nu va afecta serviciul de transport pentru pasageri.
MIHAIL GNATIUC, vicedirector Gara Auto Nord: „Sunt organizații serioase de transport care în această zi – am avut o conversație individuală cu fiecare dintre ele – asigură, practic, numărul maxim de rute. Acesta este Briceni și tot de aici până la Briceni: Orhei, Bălți, Uzlovoi, Ungheni, Fălești, Florești, Dondușeni – totul până la Kriva, până la postul vamal. Nu vor exista întreruperi, există transport suplimentar în stoc”.
Anterior, Oleg Alexa a declarat pentru postul nostru de televiziune că la acțiune vor participa cel puțin 450 de șoferi din Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto și încă aproximativ 350 de la Asociația Transportatorul. Potrivit lui Oleg Alexa, cerințele au rămas aceleași: adaptarea legislației naționale din domeniul transporturilor la standardele Uniunii Europene, liberalizarea transportului internațional, optimizarea sistemului de impozitare după exemplul țărilor europene, în special a României.
De asemenea, printre revendicările transportatorilor se mai numără eliminarea limitărilor de oră pentru cursele internaționale și reducerea intervalului până la 15 minute pentru cele naționale, precum şi anularea reînnoirii automate a licenţei de traseu, ceea ce, spun ei, va duce la oprirea a 80% din circulație și va face munca neprofitabilă în cele mai populate zone ale țării.
În plus, transportatorii cred că proiectul de lege va permite preluarea rutelor de la transportatorii existenți.
De cealaltă parte, reprezentanții guvernării afirmă că modificările la Codul transporturilor rutiere aduc mai multe beneficii sectorului și pasagerilor.
„Facilităm concurență sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători. Ajutăm primăriile și primarii să ofere transport locuitorilor. Reducem birocrația!”, declara deputatul PAS, Radu Marian.