22.2 C
Chișinău

CSP a amânat aprobarea rezultatelor concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Care e motivul | VIDEO

Ședința de astăzi a Consiliului Superior al Procurorilor, la care urma să fie aprobate rezultatele concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, a fost amânată pentru miercuri, 28 februarie. Decizia a fost luată după ce actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, dar și Igor Demciucin, ambii pretendenți la șefia procuraturii Generale au depus câteva cereri, examinarea cărora a fost amânată de membrii CSP pentru 28 februarie.

Cei doi pretendenți la șefia procuraturii generale au depus trei cereri. Actualul șef interimar al instituției, Ion Munteanu, a solicitat eliberarea copiilor fișelor de evaluare a candidaților, sau cel puțin a sa, completate de membrii CSP în urma evaluării și publicarea lor pe site-ul Consiliului.

Și Demciucin a cerut publicarea fișelor de evaluare a tuturor candidaților, dar și transmiterea către Comisia de evaluare a procurorilor informațiile cu privire la candidatura sa, în vederea evaluării externe a integrității etice și financiare, de rând cu informațiile cu privire la candidatul Octavian Iachimovschi.

După o pauză, ședința CSP a fost amânată pentru data de 28 februarie, întrucât Igor Demciucin se află într-o vizită de studiu în străinătate, iar plenul CSP ar urma să ia legătură cu acesta în format online.

DUMITRU OBADĂ, președintele CSP: „Cererile vizează, în principiu, același subiect – accesul la fișele de evaluare, respectiv, este rezonabilă evaluarea concomitentă atât a cererilor domnului Munteanu, cât și ale domnului Demciucin. De aceea, propunerea este de a amâna acest subiect pentru 28 februarie”.

Obadă a mai declarat că cererile lui Munteanu și Demciucin au impact direct asupra rezultatelor concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Prin urmare, aprobarea rezultatelor concursului public a fost amânată pentru 28 februarie.

Amintim că, la 22 februarie, a avut loc proba interviului pentru cei patru candidați rămași în concursul pentru funcția de procuror general. În urma acesteia, doar unul din cei patru a fost înaintat Comisiei de Vetting pentru evaluarea integrității etice și financiare. Este vorba despre Octavian Iachimovschi, care a obținut cel mai mare număr de puncte – 8,53.

Actualul procuror general interimar, Ion Munteanu a luat 8,16 puncte, procurorul Igor Demciucin a luat 8,19 puncte, iar juristul Andrei Coca – 4,72 puncte. Prin urmare, Iachimovschi urmează să fie evaluat de Comisia Vetting, iar dacă va promova testul integrității financiare și etice, va fi numit în funcție, decizia finală aparținându-i președinteui Maia Sandu.

Octavian Iachimovschi este adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție. A fost și șef al Procuraturii Anticorupție, funcție din care a fost suspendat în decembrie 2019, pentru ca „să se poată concentra pe dosarul cu privire la frauda bancară”.

Funcția de procuror general a devenit vacantă, după ce președintele Maia Sandu, a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție. Stoianoglo figurează în câteva dosare penale. El se declară nevinovat.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE