5.5 C
Chișinău

Atelierul din Chișinău unde copiii învață să confecționeze avioane din hârtie: Pasiunea lui Veaceslav Flenchea și legătura de istorie și tradiție | VIDEO

Avioane confecționate în centrul Capitalei. Vorbim despre un atelier care transformă visul oricărui copil de a crea și a arunca spre cer avioane, ce-i drept, din hârtie. Așa a început și povestea lui Veaceslav Flenchea, un profesor în vârstă de 67 de ani, cel care ghidează micuții să își creeze propriile manufacturi. Pasionat de aeronave din copilărie, bărbătul fost-tehnician aviar, ne-a vorbim despre secretele meseriei sale și cum le transmite generațiilor tinere.

Veceslav Flenchea ne-a mărturisit că pentru prima dată a pășit în acest atelier de mână cu tatăl său, în anul 1969. Acolo a învățat să taie, să lipească și să construiscă din hârtie modele de avioane, dar nu numai, a început să creeze și modele din plastic și polistiren. Cu timpul, ceea ce părea o simplă activitate a devenit o adevărată pasiune, așa că a decis să plece la o școală de aviație din Ucraina, pentru a asimila meseria de tehnician în aviație.

VEACESLAV FLENCHEA, profesor: „Copii vin cu plăcere. Eu lucrez și sâmbătă și duminică. Copii sunt bine dispuși, iar eu sunt mândru că ei se interesează, se dezvoltă, citesc, învață și aruncă spre cer avioanele”.

Din motive personale, a renunțat la profesie, dar a decis să se reîntoarcă în atelier în calitate de profesor, în anul 1980. Deja de 40 de ani, Veaceslav transmite generațiilor tinere secretele meseriei sale. Le testează cunoștințele în cadrul unor competiții, la care avioanele trebuie să reziste în aer. Cele care o fac cel mai bine sunt declarate și cele mai reușite. În calitate de premiu, copii primesc diplome, medalii și pleacă la concursuri în diferite țări.

VEACESLAV FLENCHEA, profesor: „Avem multe competiții în Chișinău. Din păcate în Republică sunt puține ateliere, de aceea le facem în capitală. Vin doritori din alte raioane din Republica Moldova. Am mers cu copii la competiții până la război în Ucraina, Kiev și Odessa”.

În atelier l-am întâlnit și pe Oleg Tortica, în vârstă de 55 de ani. De mic copil a învățat în acest atelier, iar acum lucrează tot aici de 20 de ani, lăcătuș. Ne-a arătat și primul avion ce l-a construit și pe care îl păstrează cu grijă.

OLEG TORTICA, lăcătuș: „L-am construit în anul 1987, înainte ca să plec în armată. Am construit cu directorul clubului de modele aviare Chitrușchin Valeriu Gheorghe. Am construit două avioane, unul este la mine, iar altul la el. Acesta este primul avion cu radio conducere din anul 1987. Iată noi am făcut prima dată aici în Chișinău”.

Părinții s-au declarat încântați de activitatea copiilor lor.

„Se dezvoltă motorica, creierul, învață geometrie, pentru că aici este vorba de matematică – o știință exactă. În fiecare an, de trei, patru ori mergem în câmp deschis unde copiii aruncă avioanele spre cer”.

„Am intrat, mi-a plăcut foarte mult. La prima vedere, pot să spun că mi-ar plăcea să se ocupe copilul meu cu construcția”.

Atelierul creat pentru cei pasionați de aeronave a fost înființat încă în perioada Uniunii Sovietice și se află în centrul Capitaliei, pe adresa Avram Iancu 31. Frecventarea acestuia este absolut gratuită.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE