6.6 C
Chișinău

Mitinguri, lozinci ofensatoare și inscripţii xenofobe. CC a decis să amâne luare unei decizii finale și să suspende legea fiscala votată de PAS, prin care obligă Găgăuzia sa restituie TVA-ul agenților economici din propriul buget | VIDEO

Curtea Constituțională a suspendat legea fiscala votată de PAS până în data de 5 martie, când va fi luată decizia în fond. Înalta Instanță a continuat azi, să examineze în fond solicitarea Adunării Populare a Găgăuziei și a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor privind constituționalitatea modificărilor la Codul Fiscal ce vizează rambursarea TVA către întreprinderile care își desfășoară activitatea în regiune, din bugetul autonomiei găgăuze și nu din caznaua statului. 

Ambele părți au considerat inutilă efectuarea expertizei financiar-economice, propusă în ședința anterioară de judecătorul Curții Nicolae Roșca, în legătură cu apariția unor noi circumstanțe pe caz. În plus, s-a decis să nu fie invitaţi la audieri specialiști în această chestiune.

Reprezentantul reclamanților, avocatul Vitalie Nagacevschi, a declarat că expertiza urma să fie efectuată la elaborarea proiectului de lege, iar absența acesteia, în opinia sa, indică o încălcare a normelor constituționale.

Pe de altă parte, reprezentantul Parlamentui Valeriu Cuciuc a subliniat că toate procedurile au fost respectate.

VITALIE NAGACEVSCHI, avocat: „Lipsa unei expertize pâna la adoptarea legii privind înfrângerea sau respectarea principiului constituțional de așezare justă a sarcinilor fiscale, reprezintă, după părerea mea, o deviere de la norma constituțională și deja lipsa acesteia trebuie să ducă la declararea legii neconstituționale. La moment, prin numirea expertizei, prin exercițiul pe care l-am avut noi pe parcursul ședințelor trecute, noi substituim Parlamentul”.

VALERIU CUCIUC, reprezentantul Parlamentului: „Cu referire la respectarea de către Parlament a procedurii de legiferare, noi menționăm și noi am subliniat și noi am accentuat în punctul nostru de vedere, exact fiecare normă. Deci, Parlamentul a respectat întocmai toate termenele și toate procedurile conform principiilor constituționale”.

Audierile continuă în acest moment pe fundalul a două mitinguri. Participanţii unuia au venit din Găgăuzia ca să susțină abrogarea modificărilor în legislația fiscală legate de autonomie. Un alt grup de persoane cere ca Găgăuzia să fie lipsită de statutul de autonomie.

Susținătorii başcanului și Adunării Populare din Găgăuzia, printre altele, au scandat „Jos Sandu” și „Moldova!” Participanţii celuilalt protest, dimpotrivă, au scandat „Trăiască Sandu!” și în favoarea unirii cu România. În plus, din mulțime s-au auzit lozinci ofensatoare în adresa poporului găgăuz.

Ca și la protestul similar anterior oamenii ţineau pancarte cu inscripţii xenofobe, asupra cărora reprezentanţii Găgăuziei au atras atenţia în discursurile lor.

Canal 5 a întrebat Inspectoratul General al Poliţiei ce măsuri iau forţele de ordine în acest sens. Purtătorul de cuvânt al IGP Diana Fetco ne-a asigrat că „Poliția examinează toate sesizările parvenite.”

În același timp ea nu ne-a răspuns despre rezultatul documentării incidentelor din 15 februarie, de lângă Curtea Constituțională.

Amintim că, atunci a avut loc chiar o altercaţie între participanții la cele două mitinguri și au răsunat lozinci ofensatoare în adresa poporului găgăuz.

Amintim că, în octombrie, Parlamentul a aprobat modificări la Codul Fiscal, conform cărora rambursarea TVA-ului plătit de întreprinderile din Găgăuzia se face din bugetul autonomiei, și nu din cel de stat, așa cum a fost aproape 20 de ani.

Anterior, autorul inițiativei legislative, deputatul PAS Radu Marian, a declarat că „este evident că este un proces dureros pentru cei care se bucură de acest privilegiu, dar este necesar pentru o mai mare dreptate în societate. Dacă colectați TVA de la agenții economici, atunci fiți amabili și participați la restituirea acestor taxe. Fiecare cetățean al Republicii Moldova merită acces egal la resursele publice”, a spus atunci deputatul PAS.

Modificările au intrat în vigoare la 1 noiembrie. Reprezentanții Găgăuziei susțin că nu pot restitui integral TVA-ul, întrucât nu toată sumă din taxă merge în buget, și că asta va duce la pierderi semnificative la capitolul cheltuieli și finanțarea unor proiecte sociale importante.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE