6.6 C
Chișinău

Fermierii nu se dau bătuți: Au ieșit din nou la proteste cu tehnica agricolă, blocând frontiera Leușeni și mai multe trasee din sudul țării | VIDEO

Vama Leușeni a fost bolcată din nou de fermierii din raioanele Hâncești, Leova, Nisporeni, Ungheni și Ialoveni. Agricultorii îngrădesc accesul spre punctul de trecere a frontierei deși nu anunțase în prealabil despre acest lucru.Tehnica agricolă a fost scoasă și pe traseele din raioanele de sud ale țării, dar și în Autonomia Găgăuză. Nemulțumirea fermierilor este legată de amânarea pentru vineri, de către ministerul Agriculturii, a discuțiilor care urmau a fi purtate ieri. Motivul invocat de Vladimir Bolea e că are nevoie de timp ca să studieze toate problemele enumerate de protestatari.

Începând cu ora 10:00, fermierii au postat mai multe filmulețe video în care arată că sunt prezenți cu tehnica agricolă pe traseele din țară. Cei care protestează în apropierea vămii Leușeni, au blocat calea de acces spre punctul de trecere a frontierei. Imediat după aceasta, poliția a anunțat într-un comunicat că se află la fața locului pentru redirecționarea și fluidizarea transportului. La proteste au mai ieșit agricultorii din raioanele Cahul, Cantemir, Basarabeasca, Cimișlia, Ștefan Vodă, Căușeni, UTA Găgăuzia, dar și cei din centrul țării.

„Fermierii din raionul Basarabeasca, pe poziții. Stăm aici în susținerea fermierilor de la Cahul-Cantemir și cei de la vama Leușeni”.

Într-o emisiune de la postul de televiziune Exclusiv TV, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a explicat motivul pentru care a fost amânată întâlnirea de miercuri.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Când am stabilit data întâlnirii pentru astăzi, la ora două, eu pur și simplu m-am grăbit. Am fost foarte optimist în privința faptului că, eu voi avea deodată niște răspunsuri. Regret, este vina mea, dar am telefonat de dimineața atunci când am vrut să concretizez dacă există soluții, mi-au zis că este nevoie de încă o zi, două, de aceea”.

În ciuda amânării ședinței de miercuri, câțiva agricultori au plecat la sediul Ministerului Agriculturii în speranța că ministrul Vladimir Bolea îi va invita la discuții. Cu o zi înainte însă, ei se întilnise cu Bolea și premierul Dorin Recean.

Atunci, Guvernul le-a propus în calitate de soluție Creditul agricol de urgență, care urmează să devină funcțional din 1 martie și ce ar urma să le permită accesarea unor împrumuturi de până la 500 de mii de lei cu o garanție de 90% din partea statului.

Fermierii afirmă însă că sumă poate fi păstrată doar pentru agricultorii micro, însă pentru ceilalți trebuie dublată. Pe lângă mecanismul de garantare a creditelor, ministrul Agriculturii a anunțat că, din 15 februarie și până pe 15 martie, agricultorii care au înregistrat pierderi în urma calamităților din anul 2023, pot merge la oficiile teritoriale ale AIPA ca să depună dosarele pentru a beneficia de suportul oferit de Guvern, în valoare totală de 50 mln lei.

Ce ține de motorina promisă de Guvernul României, șeful Executivului a anunțat într-o emisiune la ProTV că aceasta va ajunge în țară în câteva săptămâni, atunci când va fi demarat procesul de transportare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE