3.9 C
Chișinău

„Un caz fără precedent în istoria țării”. Deputații neafiliați s-au adresat la CC în legătură cu refuzului Maiei Sandu de a semna decretul de numire a Evgheniei Guțul în componența Guvernului | VIDEO

Deputații neafiliați aleși pe listele partidului interzis ȘOR s-au adresat Curții Constituționale cu solicitarea de a verifica constituționalitatea refuzului Maiei Sandu de a semna Decretul de numire a bașcaniei Găgăuziei Evghenia Guțul în componența Guvernului. Potrivit unui comunicat de presă emis de parlamentari, cazul este unul fără precedent în istoria Moldovei, iar argumentele invocate public de oficialități, cu privire la acest subiect, sunt absolut nefondate și contrare legii. Autoritățile nu au comentat deocamdată adresarea.

În sesizarea depusă la CC se spune că, potrivit legislației în vigoare, bașcanul Găgăuziei este membru de drept al Guvernului, iar șeful statului este obligat să semneze decretul care să confirme acest statut.

Deputaţii consideră că legea nu prevede nicio excepție sau alte motive pentru refuzul de a îndeplini această obligație. Parlamentarii neafiliaţi aleși pe listele partidului interzis „ȘOR” reamintesc că au trecut mai mult de 8 luni de când Evghenia Guțul a preluat funcția de bașcan, iar argumentele prezentate public de către oficiali în acest sens sunt absolut nefondate și contrare legii.

„Este un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova. Constituția obligă șeful statului să acționeze în spiritul statului de drept și să își îndeplinească cu bună-credință atribuțiile. Președintele ţării a depus jurământul constituțional să respecte Constituția și legile Republicii Moldova. Neîndeplinirea acestei obligații reprezintă o încălcare gravă a Legii fundamentale, a Legii „Cu privire la Guvernul Republicii Moldova” și a Legii „Cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei”, se spune în sesizare.

Semnatarii documentului consideră că această atitudine față de reprezentanții oficiali ai autonomiei contravine și statutului juridic special al Găgăuziei, garantat de articolul 111 din Constituție, și constituie o dovadă de discriminare și lipsă de respect față de întregul popor găgăuz.

Statutul de membru al Guvernului, menționat mai sus, nu a fost și nu este un privilegiu, ci doar o modalitate legală de apărare a intereselor legitime ale autonomiei, se menţionează în document.

Ne-am adresat la Curtea Constituțională ca să aflăm când va fi examinată sesizarea, dar preşedintele instituţiei Domnica Manole nu ne-a răspuns deocamdată la apeluri și mesaje. Serviciul de presă al instituţiei ne-a spus că documentul va fi studiat când îi va veni rândul.

ELENA GORODIŞTEANU, reprezentantul Serviciului de presă al Curții Constituționale: „Da, într-adevăr o văd, sesizarea numărul 36a, din 21 februarie 2024. O văd publicată la noi pe pagină, respectiv, urmează deja să fie decisă mai departe modalitatea”.

Am solicitat o reacţie de la Preşedinţie, dar n-am primit răspuns la apeluri și mesaje.

Întrebat anterior, dacă va semna decretul de numire a bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul, în componenţa Guvernului, așa cum prevede legea, şeful statului a răspuns în platoul TV8 că „în privinţa noului guvernator a fost deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor și finanțarea ilicită a campaniei electorale. Nu văd niciun motiv să mă grăbesc, dacă mai sunt atâtea întrebări. Vom aștepta de la Procuratură răspunsuri la întrebările pe care le avem”, a declarat Sandu.

Anterior preşedintele ţării a mai spus în platoul Pro TV că legea nu prevede un termen în care bașcanul Găgăuziei trebuie să fie numit membru din oficiu al Guvernului.

Am încercat să aflăm şi de la Guvern de ce Evghenia Guțul nu a fost încă inclusă în componenţa Cabinetului. Purtătorul de cuvânt Daniel Vodă a promis să revină cu un răspuns. În 26 iulie, el a declarat în cadrul unui briefing că toate procedurile legale necesare pentru includerea bașcanului în componenţa Executivului nu au fost deocamdată finalizate.

Potrivit Constituției și Legii cu privire la Guvern, Executivul este alcătuit din premier, prim-viceprim-ministru, viceprim-miniștri, miniștri şi alți membri stabiliți prin lege organică. Başcanul nu este specificat în această lege.

Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei prevede că „guvernatorul Găgăuziei este confirmat în funcţia de membru al Guvernului printr-un decret al Preşedintelui Republicii Moldova”. Codul Găgăuziei mai precizează că bașcanul este membru din oficiu al Executivului.

Legea cu privire la Guvern mai menţionează că nu poate fi membru al Guvernului persoana care are antecedente penale, inclusiv stinse, şi în privința căreia există interdicția de a ocupa o funcţie publică. Guţul nu are nicio interdicție de a ocupa funcții şi nici antecedente penale.

Amintim că Evghenia Guțul a fost învestită în funcţia de bașcan al Găgăuziei în 19 iulie.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE