6.6 C
Chișinău

Organizarea licitației pentru închirierea spațiilor comerciale la Aeroport, ridică tot mai multe semne de întrebare. Directorul APP: „Există unele carențe în procesul tenderului” | VIDEO

Guvernul a recunoscut prezența unor probleme în organizarea licitației pentru închirierea spațiilor comerciale la Aeroportul Internațional Chișinău, care a fost anulată recent. Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, a declarat astăzi că, motivul anulării a fost faptul că doar două companii s-au înregistrat pentru a participa, precum și unele carențe în procesul tenderului, fără a preciza care ar fi acestea. O nouă licitație este programată pentru 29 martie.

Directorul general al Agenției Proprietății Publice, Roman Cojuhari, a menționat motivele anulării licitației pentru închirierea spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău.

ROMAN COJUHARI, directorul general al Agenției Proprietății Publice: „Dat fiind fapt că au fost doar două companii înregistrate, dar şi înregistrarea unor carenţe în procesul de desfăşurare a licitaţiei, a fost luată decizia de a anula licitaţia şi a o relansa”.

În același timp, Roman Cojuhari nu a precizat exact despre ce carenţe este vorba.

L-am telefonat pe directorul general al APP ca să aflăm acest lucru, dar și dacă vor fi modificate condițiile licitației. Oficialul nu a răspuns, dar a rugat să-i scriem un mesaj, dar nici la acesta n-am primit răspuns. Serviciul de presă al instituţiei a promis să revină cu informații.

Potrivit Agenției Proprietății Publice, în perioada 21 februarie – 4 martie, vor fi pregătite documentele de inițiere a licitației noi, cu asigurarea tuturor rigorilor legale. În data de 11 martie va fi dat startul procedurii de depunere a actelor, iar la 25 martie va expira termenul de prezentare a ofertelor. În 29 martie se va desfășura licitația cu strigare și anunțarea rezultatelor finale.

Cojuhari a dat asigurări că procesul va fi transparent.

ROMAN COJUHARI, directorul general al Agenției Proprietății Publice: „Vom asigura un proces cât mai transparent. Am avut o discuţie cu administratorul ca să informeze şi să trimită învitaţii către toate companiile, să invite toate companiile care pot participa la această licitaţie și să asigure o participare cât mai largă”.

Răspunzând la întrebarea dacă licitația va fi anulată dacă şi de această dată vor fi doar două oferte, Cojuhari a spus că este prematur să vorbim despre asta.

ROMAN COJUHARI, directorul general al Agenției Proprietății Publice: „Vom ajunge la data respectivă şi atunci Comisia va decide”.

În 20 februarie, Agenția Proprietății Publice a comunicat că „reieșind din lipsa de concurență suficientă, dar și a unor carențe a procesului de organizare a licitației, comisia de profil a decis relansarea licitației publice”.

De menţionat că, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a scris marţi, pe pagina sa de socializare că la tender au aplicat doar două companii: LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă.

Potrivit oficialului, „concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior, și avem obligația să anulăm licitația și să inițiem o procedură nouă în termeni cât mai restrânși. Scopul lui Șor a fost să continue să extragă bani din spațiile aeroportului și să blocheze o licitație corectă”, a adăugat Spînu.

Canal 5 l-a contactat pe avocatul lui Ilan Șor pentru o reacţie, dar Aureliu Colenco avea telefonul ocupat. Anterior el a negat acuzațiile.

De asemenea, anterior, compania de administrare duty-free DFM SRL, ca răspuns la acuzațiile de legături cu Ilan Șor, afirma că „este administrată și controlată de investitori străini înscriși în registrul de stat. Compania nu are nicio legătură cu politicieni sau partide politice, atât din Republica Moldova, cât și din străinătate”, afirmau reprezentanții acesteia.

După ce au fost anunțate condițiile tenderului, unele formațiuni politice de opoziție au acuzat puterea de organizarea licitației pentru favorizarea unei companii și anume Lagardere Travel Retail. Partidul MAN a depus o cerere la Procuratură prin care cere verificarea legalității concursului. Îndoieli cu privire la corectitudinea condițiilor a exprimat și liderul CUB, Igor Munteanu, dar și cel de la UNIREA ODIP Vlad Bilețchi. Ambii au indicat spre rolul ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, în organizarea licitației, având în vedere că acesta a afirmat anterior că un consorțiu germanofrancez și-a manifestat interesul pentru aeroport, fără a preciza despre ce anume se discută: închiriere de spații sau concesiune.

La rândul său, ministrul Andrei Spînu a spus că nu cunoaște nimic despre compania Lagardere Travel Retail și a negat orice dialog cu aceasta. El a calificat drept speculații informațiile că ar apăra interesele acestei comanii.

Roman Cojuhari, directorul APP a calificat acuzaţiile că și caietul de sarcini al licitației ar fi fost scris astfel încât compania franceză „Lagardere” să câștige, ca pe un atac ce ar fi plătit de cei care dețineau afaceri anterior în aeroport. Am sunat pentru detalii și la compania franceză „Lagardere”, dar la numărul de telefon al sediului din Chișinău ne-a răspuns un alt agent economic.

În ciuda acuzațiilor venite din partea mai multor formațiuni politice despre o posibilă tentativă de fraudare a licitației, premierul Dorin Recean a declarat în platoul PRO TV că cineva din interior și exterior ar fi sabotat concursul și că o anchetă va determina cine exact a făcut acest lucru.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE