31.6 C
Chișinău

„120 de mii de pensionari trăiesc sub pragul sărăciei”. Deputații partidului neconstituțional „ȘOR” au propus majorarea pensiei minime la 5.000 de lei și indexarea acesteia cu 10-15% | VIDEO

Un grup de deputați neafiliaţi aleși pe lista partidului „ŞOR”, declarat neconstituțional anul trecut, propune legislativului un nou proiect de lege privind majorarea pensiei minime până la 5 mii de lei. Despre aceasta a anunțat unul dintre autorii inițiativei, deputatul Reghina Apostolova, în cadrul unui briefing. De asemenea, potrivit ei, se propune indexarea pensiilor anul acesta cu 10-15%. Reprezentanții fracțiunii partidului de guvernământ au refuzat să comenteze proiectul, iar Ministerul Muncii și Protecției Sociale nu s-a expus încă.

Potrivit Reghinei Apostolova, în prezent, peste 120 de mii de pensionari din cei aproape 700 de mii trăiesc sub pragul sărăciei, cu pensii mai mici decât minimul de existență, care, potrivit ei, este mult mai mic decât mărimea coșului de consum.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat neafiliat: „În prezent, pensia minimă este de 2600 de lei, iar coșul de consum pentru săteni este de 3900, iar pentru orășeni 4600. Au promis indexarea pensiilor anul acesta cu 6%, dau 4,2%, din acest motiv nici nu vor să vorbească despre acest subiect. În 2023, indexarea a fost de 15%, deși
nivelul inflației în țară a fost de 30%”.

În acest sens, un grup de deputați neafiliaţi, aleși pe lista partidului „ŞOR”, declarat neconstituțional, propune un nou proiect de lege privind majorarea pensiei minime până la 5 mii de lei și majorarea proporțională a altor indemnizaţii şi plăți sociale, precum și indexarea pensiilor în acest an cu 10-15%.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat neafiliat: „Am venit cu un proiect actualizat care va obliga Guvernul să stabilească o pensie minimă pentru limită de vârstă de minim 5 mii de lei. Nu este primul nostru proiect social. Nu doar propunem și cerem votul, dar știm și cum să realizăm aceste şi alte legi în actuala legislatură parlamentară. Trebuie majorate proporțional şi alte prestații sociale – pentru invaliditate, pierderea întreținătorului, etc. În plus, solicităm ca pensia minimă să fie de 5 mii de lei, propunem să indexăm pensia anul acesta cu 10-15%”.

Reghina Apostolova a îndemnat toți parlamentarii să susțină inițiativele propuse.

Am încercat să aflăm de la reprezentantul partidului de guvernământ dacă fracțiunea PAS este dispusă să susțină acest proiect de lege. Purtătorul de cuvânt Adriana Vlas ne-a spus că formațiunea politică nu va comenta subiectul.

Am încercat să aflăm şi reacția Ministerului Muncii și Protecției Sociale, dar nici ministrul Alexei Buzu, nici purtătorul de cuvânt al instituţiei, Diana Blănaru, nu ne-au răspuns la apeluri și mesaje.

În cadrul unei emisiuni TV, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat săptămâna trecută, că din 1 aprilie pensiile vor fi indexate cu 4,2%, deși în decembrie autoritățile au anunțat că rata va fi 6%. Totodată, el a spus că vârstnicii nu-și vor recupera banii pierduți anul trecut, când pensiile au fost indexate cu 15, și nu cu 30%, care era rata inflației de atunci, întrucât, potrivit lui Buzu, „a fost menținută puterea de cumpărare” și, în plus, nu mai sunt bani. Comentând indexarea pensiilor sub rata inflației, deputatul PAS Radu Marian spunea toamna trecută, că „de când suntem la putere, pensia medie a crescut cu 50%, iar cea minimă s-a dublat.

Nici asta nu este suficient, dar este mult mai mult decât rata inflației, chiar și cea mai înaltă care a fost anul trecut. Am făcut tot posibilul, și chiar mai mult decât a fost posibil ca să creștem veniturile pensionarilor”, a subliniat Radu Marian.

Potrivit datelor oficiale, în acest an, peste 530 mii de persoane vor beneficia de pensie pentru limita de vârstă, care constituie peste 2.620 lei. La începutul lunii octombrie, în Republica Moldova erau peste 675 mii pensionari, adică cu circa 300 mai puţini decât acum un an.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE