18.3 C
Chișinău

Promo-LEX trage un semnal de alarmă: Fiecare al doilea proiect parlamentar este votat cu încălcarea transparenței, iar ignorarea propunerilor opoziției diminuează rolul și implicarea acesteia în procedura legislativă | VIDEO

Asociația Promo-LEX trage un semnal de alarmă. Potrivit unui raport al asociației, fiecare al doilea proiect parlamentar este votat cu încălcarea transparenței. Iar la ședința plenară din 15 februarie, Legislativul a înregistrat un anti-record. Agenda ședinței a fost modificată în proporție de 766%, o cotă fără precedent, scrie Promo-LEX.

Potrivit asociației Promo-Lex, ordinea de zi a ședinței din data de 15 februarie fost completată cu 21 de subiecte, ceea ce, spune organizația, depășește de șapte ori numărul inițial de proiecte prevăzute. ONG-ul afirmă că rulajul atât de mare al modificărilor afectează grav transparenta și previzibilitatea procesului legislativ, și recomandă Legislativului să audieze, în termen, rapoartele de activitate ale instituțiilor.

Potrivit raportului, 43 la sută din proiectele examinate au fost votate cu încălcarea transparenței decizionale.

„Șase proiecte au fost votate fără solicitarea/acordarea/ publicarea actelor aferente proiectelor, inclusiv avizul Guvernului, avizul Direcției General Juridice și expertiza anticorupție. În cazul a patru proiecte de lege de pe ordinea de zi nu a fost respectat termenul legal de cel puțin 10 zile lucrătoare, de la înregistrate și până la examinare, prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate. Totodată, unele acte aferente proiectelor examinate au fost publicate pe pagina web în ziua ședinței, în timpul examinării proiectelor sau chiar ulterior votării acestora. Este vorba de 4 rapoarte ale comisiilor permanente, un proiect redactat pentru lectura a doua și sinteza propunerilor și recomandărilor”, se menționează în raport.

În plus, experții Promo-Lex reiterează că ignorarea constantă a propunerilor opoziției diminuează rolul și implicarea acesteia în procedura legislativă.

De asemenea, Promo-LEX precizează însă că, Legislativul și-a exercitat, totuși, funcția de control parlamentar prin audierea, la inițiativa majorității parlamentare, a ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, în contextul protestelor fermieri, precum și prin audierea cu mare întârziere a raportului de activitate a CNPF, care urma să fie făcut public încă în 1 iunie 2023.

Am solicitat un comentariu de la reprezentanții fracțiunii parlamentare PAS, dar comunicatorul acesteia, Adriana Vlas nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje. Pentru raportul anterior ea ne-a scris că nu comentează cele menționate.

Anterior, fostul vicepreședinte al Legislativului, Mihai Popșoi a declarat că și în trecut erau multe întrebări legate de activitatea Parlamentului și a menționat că efortul de monitorizare a activității organului suprem al țării este apreciat și utilizat pentru a îmbunătăți procesele democratice din R. Moldova.

„Avem toată deschidere să îmbunătățim lucrurile și mai mult, în special, în noile condiții în care ne aflăm – deschiderea negocierilor de aderare – în care cooperarea cu societatea civilă va avea un rol central”, a spus Popșoi.

Amintim că, în perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului Republicii Moldova este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului Promo-LEX ”Democrație, Transparență și Responsabilitate”. Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE