36.2 C
Chișinău

FALS: La Chișinău sunt comercializați „biscuiți periculoși: lumea este otrăvită pe ascuns”

Pe Facebook sunt răspândite informații despre un sortiment de biscuiți comercializați în Chișinău și care ar conține o substanță periculoasă pentru sănătate. Unii utilizatori ai rețelelor sociale accentuează că biscuiții sunt produși în România și, în acest mod, „lumea este otrăvită pe ascuns” (în original: «народ травят по-тихому»), scrie StopFals.MD.

Am constatat însă că este vorba despre un lot de biscuiți retrași din comerț în Ucraina, iar întâmplarea nu are nicio legătură cu Republica Moldova. Videoul, devenit viral, a apărut încă anul trecut, dar a început să fie răspândit din nou.

Pe Facebook, filmulețul viral despre biscuiții care ar conține o substanță toxică şi care au fost retrași din comerț a apărut la 14 ianuarie 2024, fiind încărcat de pe TikTok. În video, pe imagini, apare următorul text: „Vrea cineva biscuiți?! De producție românească. Lumea este otrăvită pe ascuns” (în original: «Печенья кому?! Производитель Румыния. Травят народ по тихому»).
Reprezentanții „Kaufland” au explicat de unde a apărut povestea cu biscuiții

Cristina Aramă, managera pentru relații publice a „Kaufland” în Republica Moldova, ne-a spus că un lot de biscuiți produși de compania în cauză a fost retras anul trecut de pe rafturile magazinelor din Ucraina, dar acesta nu are nicio legătură cu țara noastră.

„În filmulețul publicat la 14 ianuarie 2024, pe rețelele sociale, protagonistul se referă la o situație care s-a produs în Ucraina, în decembrie 2022, cu biscuiții „Petit Beurre”, produși în România de către compania „Ro Star”. Notificarea despre calitatea neconformă a lotului respectiv al produsului a fost înregistrată iniţial în Polonia, iar din acest motiv lotul a fost retras din magazine. Compania „RO Star” confirmă că aceste produse (retrase din comerţ în Ucraina) nu au vreo legătură cu loturile livrate în magazinele „Kaufland” din România şi Republica Moldova”, a comunicat Cristina Aramă pentru Stopfals.md.

În sursele oficiale, informațiile despre biscuiţii produşi în România, retraşi de pe rafturile magazinelor din Ucraina, au apărut în ianuarie 2023. Atunci s-a specificat că lotul a fost retras de pe rafturile magazinelor din Ucraina după ce s-a constatat că produsul are un conţinut sporit de acrilamidă (numită și amidă acrilică). Este vorba despre substanţă puternic neurotoxică. Aceasta se distinge printr-o solubilitate foarte mare în apă şi alcool.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE