18.3 C
Chișinău

Promo-LEX: Agenda ședinței de joi a fost modificată în proporție de 766%

Parlamentul a înregistrat un anti-record, la ședința plenară din 15 februarie 2024. Agenda ședinței a fost modificată în proporție de 766%, o cotă fără precedent în activitatea actualei Legislaturi. Ordinea de zi a fost completată cu 21 de subiecte, ceea ce depășește de 7 ori numărul inițial de proiecte prevăzute. Rulajul atât de mare al modificărilor afectează grav transparenta și previzibilitatea procesului legislativ, scrie Realitatea.MD.

Constatările aparțin Asociației Promo-LEX. Potrivit experților, și la această ședință, majoritatea parlamentară a respins toate propunerile opoziției, inclusiv cele de exercitare a controlului parlamentar prin audierea în plen a 10 demnitari și conducători ai autorităților publice.

„Legislativul și-a exercitat, totuși, funcția de control parlamentar prin audierea, la inițiativa majorității parlamentare, a ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, în contextul protestelor fermieri, precum și prin audierea cu mare întârziere a raportului de activitate a CNPF, care urma să fie audiat la data de 1 iunie 2023. Asociația Promo-LEX recomandă Legislativului să audieze, în termen, rapoartele de activitate ale instituțiilor și reiterează că ignorarea constantă a propunerilor opoziției diminuează rolul și implicarea acesteia în procedura legislativă”, se arată într-un comunicat al asociației.

Adițional, potrivit Promo-LEX, 43% din proiectele examinate în cadrul ședinței au fost votate cu încălcarea transparenței decizionale.

„6 proiecte au fost votate fără solicitarea/acordarea/ publicarea actele aferente proiectelor, inclusiv avizul Guvernului (1), avizul Direcției General Juridice (1) și expertiza anticorupție (1). În cazul a 4 proiecte de lege de pe ordinea de zi (3 – ale Președintelui Republicii Moldova și 1 – al unui grup de deputați PAS) nu a fost respectat termenul legal de cel puțin 10 zile lucrătoare, de la înregistrate și până la examinare, prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate. Totodată, unele acte aferente proiectelor examinate au fost publicate pe pagina web în ziua ședinței, în timpul examinării proiectelor sau chiar ulterior votării acestora. Este vorba de 4 rapoarte ale comisiilor permanente, un proiect redactat pentru lectura a doua și sinteza propunerilor și recomandărilor”, menționează experții.

Promo-LEX subliniază că documentele aferente proiectelor de acte normative trebuie publicate cu suficient timp înainte de ședința Parlamentului, pentru a asigura transparența și previzibilitatea.

În perioada 2021 – 2025, Promo-LEX și-a propus să monitorizeze activitatea Parlamentului Republicii Moldova, în special din perspectiva transparenței, legalității și eficienței procedurilor, în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate” susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE