Curtea Constituțională a continuat examinarea sesizării depuse de Adunarea Populară din Găgăuzia și deputații BCS privind modificările la Codul Fiscal, care prevăd restituirea TVA-ului către întreprinderile din autonomie din bugetul regiunii, si nu din cel de stat. Decizia era așteptată azi.
Dar la propunerea judecătorului Nicolae Roșca s-a decis revenirea la examinarea în fond a contestaţiei, în legătură cu apariţia noilor circumstanţe, și anume calculele prezentate de părți. Reprezentantul Guvernului spune că amendamentele restabilesc dreptatea, iar reprezentanții autonomiei, dimpotrivă, că afectează Găgăuzia.
Ca să se clarifice, Roşca a propus o expertiză financiar-economică. Părțile au fost informate cu privire la posibilitatea de a adresa întrebări experților în cazul în care va fi luată decizia privind cercetarea. Următoarea ședință a Curții Constituționale este programată pentru 22 februarie.
Audierea de astăzi a avut loc pe fundalul unui miting împotriva modificărilor aduse legislației fiscale, care au legătură cu autonomia. Printre cei veniți la Chișinău era și bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul.
A fost organizat și un contra-protest. Între participanții celor două acţiuni au izbucnit altercaţii. Poliția a intervenit. Inspectoratul General a declarat pentru Canal 5 că acțiunile sunt documentate, subliniind că deocamdată nu au fost depuse plângeri din partea persoanelor care ar fi fost afectate.
Amintim că în octombrie, Parlamentul a aprobat modificări la Codul Fiscal, conform cărora rambursarea TVA-ului plătit de întreprinderile din Găgăuzia se face din bugetul autonomiei, și nu din cel de stat, așa cum a fost aproape 20 de ani. După cum a spus anterior autorul inițiativei legislative, deputatul PAS Radu Marian, „este evident că este un proces dureros pentru cei care se bucură de acest privilegiu, dar este necesar pentru o mai mare dreptate în societate. Dacă colectați TVA de la agenții economici, atunci fiți amabili și participați la restituirea acestor taxe. Fiecare cetățean al Republicii Moldova merită acces egal la resursele publice”, a spus atunci deputatul PAS. Modificările au intrat în vigoare la 1 noiembrie. Reprezentanții Găgăuziei susțin că nu pot restitui integral TVA-ul, întrucât nu toată sumă din taxă merge în buget, și că asta va duce la pierderi semnificative la capitolul cheltuieli și finanțarea unor proiecte sociale importante.