-2.3 C
Chișinău

A patra zi de proteste a fermierilor. Frontiera Leușeni și alte trasee sunt blocate. Agricultorii așteaptă în continuare un dialog Maia Sandu, Dorin Recean și Igor Grosu | VIDEO

Agricultorii din raioanele Hîncești, Leova, Căușeni, Nisporeni, Ungheni și Criuleni au blocat și astăzi vama Leușeni. Este pentru a patra zi când aceștia protestează. Fermierii susțin că așteaptă în continuare un dialog cu șefa statului Maia Sandu, speakerul Parlamentului și prim-ministrul și menționează că revendicările lor au fost vociferate public. Ei vor motorina promisă din România și alocarea compensațiilor la fiecare hectar de porumb și floare soarelui, cultivate anul trecut. În caz contrar, spun că vor falimenta și nu vor putea începe lucrările de primăvară.

Între timp, ministrul Agriculturii a anunțat într-un briefing de presă că agricultorii pot depune de astăzi cererile la Agenția pentru Intervenție și Plăți pentru Agricultură, pentru a primi bani din cele 50 de milioane de lei, alocate recent și care sunt destinate în mare parte agricultorilor din Cantemir și Cahul, care au semănat porumb, cultură afectată enorm vara trecută, a precizat ministrul.

Asociația ”Forța Fermierilor” a anunțat într-un comunicat că protestele vor continua și în raioanele Cahul și Cantemir. În plus, câteva tractoare s-au îndreptat și spre vama Oancea. Fermierii din raionul Fălești au anunțat că au blocat orașul în zona centurii de la ora 10:00. Cei din raionul Rîșcani au ieșit cu tehnica agricolă lângă vama Costești-Stânca. De asemenea, agricultorii s-au adunat în raioanele Orhei, Rezina, Telenești, Criuleni. Între timp, agricultorii au postat un filmuleț video în care arată că au blocat vama Leușeni și spun că îl așteată pe prim-ministrul Dorin Recean, care se află într-o vizită de lucru în raionul Nisporeni.

Unul dintre agricultori, Sergiu Ștefanco, a declarat într-o intervenție live pe o rețea de socializare că fermierii sunt disperați și vor aștepta în continuare ca autoritățile să meargă să discute cu ei.

SERGIU ȘTEFANCO, agricultor: „Dacă acum ar veni președintele țării, președintele Parlamentului, prim-ministrul, unul din ei dacă ar veni și ar spune că mâine aveți întâlnire, ședință deschisă la care să fie invitată toată presa, să fie transmis în direct ca să vadă toată societatea ce vrem noi, imediat se deblochează vama și tractoarele rămân pe margine. Cerințele noastre sunt făcute publice de doi ani de zile, ministrul Bolea știe problemele, prim-ministrul știe, doamna președintă știe, președintele Parlamentului știe”.

Contactat de noi pentru o reacție, comunicatorul Guvernului, Daniel Vodă ne-a declarat că prim-ministrul a anunțat ieri într-o conferință de presă că îi așteaptă pe fermieri, vineri, în clădirea Executivului, la o întrevedere împreună cu ministrul Agriculturii. Șeful Cabinetului de miniștri a declarat ieri că Guvernul a alocat bani în sectorul agricol și a făcut apel la fermieriiprotestatari să respecte drepturile tuturor cetățenilor, atunci când protestează. Potrivit lui, problemele din sector vor fi rezolvate, dar gradual și țintit. Tot astăzi, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a anunțat într-un briefing de presă că agricultorii pot depune dosarele la AIPA pentru compensații. Acesta a explicat cum fermierii pot beneficia și de ajutorul de 50 de milioane de lei din partea Uniunii Europene.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „În Monitorul Oficial a fost publicată hotărârea de Guvern despre alocarea de 50 de milioane de lei, suport pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023. Acest lucru înseamnă că, începând cu ziua de astăzi, în timp de 20 de zile lucrătoare, adică până în data de 13 martie inclusiv, agricultorii din Republica Moldova din raioanele care au avut de suferit de seceta din vara anului 2023 și cei șapte agenți economici din raionul Edineț, sunt așteptați pentru a depune dosarele la AIPA și pentru a-și primi banii și acest tip de ajutor”.

Ieri, șeful Executivului a anunțat că Guvernul a alocat bani în sectorul agricol, iar problemele vor fi rezolvate gradual și țintit. Recean a menționat că suportul de 50 de milioane de lei este este destinat pentru aproximativ 400 de producători de cereale din raioanele Cahul, Cantemir, Ștefan Vodă, Leova și Taraclia care vor primi în mediu câte 2500 de lei per hectar pentru a acoperi pierderile. Și ministrul Agriculturii a prezentat zilele trecute un raport cu ajurtorul oferit fermierilor, menționând că pe parcursul anilor 2020-2023 acesta s-a cifrat la aproape 6 miliarde de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE