18.3 C
Chișinău

Sub aripa cuvintelor: Azi e sărbătorită Ziua Națională a Lecturii și 89 de ani de la nașterea marelui poet, Grigore Vieru | VIDEO

Astăzi, marcăm Ziua națională a Lecturii, dar și 89 de ani de la nașterea lei Grigore Vieru. De 15 ani, marele poet este doar în amintirile celor care au crescut cu poeziile sale și cu Albinuța, cartea care a marcat copilăria a generații întregi. Cu prilejul aniversării sale, mai mulți internauți au postat pe rețele sociale creații semnate de Grigore Vieru, cum ar fi ”Mama”, ”Puișorii” sau ”Nu am, moarte, cu tine nimic”.

Grigore Vieru este considerat unul dintre cei mai însemnați poeți ai Moldovei, el fiind și autorul multor texte ale cântecelor devenite șlagăre, dar și a sute de articole de critică de artă şi literatură, articole politice şi sociale.

A fost deţinător al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincţie internaţională pentru literatura pentru copii. Câteva școli din Republica Moldova și un bulevard din Chișinău îi poartă numele, iar în 2010, bustul său a ocupat un loc pe Aleea Clasicilor.

Grigore Vieru s-a născut în satul Pererâta, raionul Briceni. În 2015, când ar fi împlinit 80 de ani, casa în care a crescut a devenit muzeu. Poetul s-a stins din viaţă în 18 ianuarie 2009, în urma unui tragic accident rutier.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE