„Distorsiuni în aplicarea TVA-ului”. Ex-ministrul Economiei, Octavian Calmîc a explicat ce impact va avea decizia Parlamentului privind rambursarea TVA-ului în Găgăuzia. În cadrul emisiunii PULS de la Canal5, acesta a declarat că asta va afecta bugetul regiunii și va încuraja migrația agenților economici spre alte raioane.
OCTAVIAN CALMÎC: La restituire pot fi situații când suma cerută va fi mai mare decât suma încasată. Conform codului Fiscal, pentru orice întârziere la restituirea TVA-ului se aprobă și niște penalități, care tot vor fi calculate și trebuie să fie asumate de către regiunea Găgăuzia, lucru care iese din posibilitățile lor financiare. Mai mult, asta stimulează migrarea agenților economici din UTA Găgăuzia, în alte raioane. Pentru că regiunile limitrofe sunt mai preferențiale din punct de vedere a aplicării regimului fiscal pe TVA decât în UTA Găgăuzia. Dacă s-a dorit aplicarea regimului general al TVA-ului, trebuiau să o facă fără excepții. Ceea ce s-a primit, în esență, este o distorsionare a modului de aplicare și restituire a TVA, lucru care contravine inclusiv practicilor internaționale.
Mai mult, Calmîc a numit această decizie a autorităților de la Chișinău o „capcană” pentru Găgăuzia.
OCTAVIAN CALMÎC: S-a observat că s-a întins o capcană pentru autoritățile din Găgăuzia. S-a făcut un pic pe furiș, în regim de alertă, rapid, subiectul s-a discutat în Parlament, în ambele lecturi, în 5-7 minute. Puțini au înțeles care este esența proiectului, care constă în faptul că la partea de acumulări a TVA în Găgăuzia este 117-120 mln. Prognozate în 2024, pe când la restituiri 160-200 mln, pentru că vorbim de producția de alcool, avem export de fructe, de produse procesate. Această diferență urmează să fie achitată din bugetul local, care nu are astfel de venituri. Această confruntare între autoritățile locale și cele de la Chișinău va genera într-o altă anvergură care nu face față nici nouă, celor care trebuie să ne ocupăm de această problemă, nici în dialogul cu partenerii noștri internaționali.
Deocamdată, reprezentanții majorității PAS din parlament, care au votat aceste modificări la Codul Fiscal, nu au comentat declarațiile fostului ministru al Economiei.
Amintim că, în octombrie anul trecut parlamentul a aprobat modificări la Codul Fiscal, conform cărora rambursarea TVA-ului plătit de întreprinderile din UTA Găgăuzia se face din bugetul autonomiei, și nu de la bugetul de stat, așa cum era cazul până de curând, de aproape 20 de ani.
Fiind categoric împotriva acestor modificări, deputații Adunării Populare din Găgăuzia, dar și deputații BCS, au cerut Curții Constituționale să verifice constituționalitatea acestei legi.
Până azi au fost deja 3 ședințe la CC, urmând ca decizia să fie luată pe 15 februarie.