14.2 C
Chișinău

Numărul beneficiarilor de serviciile cantinelor sociale crește anual. Angajații localurilor spun că nu au sprijin suficient din partea statului, iar unele cantine nu au de ales decât să își suspende activitatea | VIDEO

Numărul beneficiarilor de serviciile cantinelor sociale crește anual, dar posibilitatea de a oferi oamenilor prânzuri calde este din ce în ce mai redusă. Despre asta vorbesc angajații localurilor, care spun că nu au sprijin suficient din partea statului, iar costurile de întreținere şi activitate cresc exponenţial în fiecare an, motiv pentru care unele cantine nu au de ales decât să își suspende activitatea.

În satul Rezeni este una dintre puținele cantine care a rămas deschisă în raionul Ialoveni. Aici se pregătesc prânzuri calde pentru 160 de persoane. Cea mai mare parte a beneficiarilor sunt pensionari, vârstnici solitari și oameni săraci. Curierii de la cantină livrează acasă alimente persoanelor vulnerabile care locuiesc în regiune.

Bucătarul-șef Larisa Platon ne-a spus că, numărul celor care au nevoie de un prânz cald, crește în fiecare an.

LARISA PLATON, bucătar-șef Cantina socială Rezeni: „În satul nostru se livrează câte 100 de bucăți, în satele vecine, Cigârleni și Cărbuna, hrănim câte 30 de beneficiari. Solicitări sunt foarte mari, vor să hrănim satele. Benificiarii sunt mulți din sat, mai mulți vor. Noi nu putem face față, nu deținem de timp. Nu avem dreptu să îi ținem pe ei mai mult de 8 ore lucrătoare. Noi nu le încălcăm drepturile lor. Cât puteam acuma, la moment 160 putem hrăni”.

La Hîncești, ospătăria funcționează de 26 de ani. În mod regulat, aici sunt oferite prânzuri calde pentru 150 până la 200 de persoane, unii dintre ei vin personal în local pentru a mânca.

Doamna Efrosinia, una dintre beneficiarii aflați în nevoie, spune că la început i-a fost jenă să vină aici – a muncit toată viața și singură și-a purtat de grija, dar pensia de o mie și jumătate de lei nu este suficientă nici măcar pentru hrană și, și-a dat seama că ea nu ar supraviețui fără ajutor.

EFROSINIA, pensionară: „Eu locuiesc de una singură, sunt pensionară, copiii mei au plecat, dar și ei trăiesc greu. Sunt foarte fericită, că este această cantină și pot veni să mănânc. Pensia mea este de 1500 de lei, achit întreținerea și rămân fără nimic”.

ELENA, pensionară: „Trebuie să nu fie închise, ca să avem posibilitatea undeva să venim, să mâncăm, măcar cel puțin o dată pe zi, în plus, ei dau câte puțin să luăm și acasă. Trebuie ca aceste cantine să activeze”.

Voluntarii livrează alimente la casele oamenilor imobilizați la pat și celor grav bolnavi. În plus, cantina socială din Hîncești oferă servicii gratuite de spălătorie.

GHEORGHE, voluntar: „Iau de aici mâncarea, dacă avem ceva de spălat putem să aducem aici, o plapumă sau fețe de pernă, le aducem, aici le spală, după care venim și le luăm, iar cei care pot să vină singuri, vin aici și mănâncă”.

DUMITRU, voluntar: „Eu consider că, trebuie să fie întreținute și chiar extinse, pentru că oamenii au nevoie foarte mult de aceste servicii”.

Valeriu Țurcanu are 85 de ani, 40 dintre care, în ciuda handicapului grav, a lucrat ca jurnalist. Bărbatul spune că, îi este greu să se descurce și, dacă nu ar fi cantina, nu știe cum ar supraviețui. El nu a mai ieșit din casă în ultimii cinci ani, iar singura legătură pe care o are cu lumea din afară este soția sa, care are grijă de el și voluntarii care vin la ei acasă cu ajutor. Așa oameni ca Valeriu Țurcan sunt mulți.

VALERIU ȚURCAN, pensionar, invalid de gradul I: „Nimeni nu înțelege, prin ce trecem noi, în situația mea, și a rudelor, care au grijă de noi. Dacă acești oameni vor rămâne fără mâncare, fără această cantină, mulți dintre ei vor avea de suferit”.

Directorul cantinei, Vasile Rujanschi ne-a spus că, probleme sunt tot mai multe în ultima perioadă, iar cea mai mare este lipsa finanțării. În fiecare an, pentru întreținerea cantinei este nevoie de un milion sau un milion trei sute de mii de lei, iar acești bani nu se găsesc întotdeauna. Așa că, în ianuarie, din lipsă de fonduri, activitatea cantinei a fost suspendată.

VASILE RUJANSCHI, director Cantina din orașul Hîncești: „Problema cea mai gravă este în timpul sezonului rece. Pentru a încălzi aceasta încăpere, care este de aproximativ 300 m2, noi lunar cheltuim în jur de 15-20 de mii de lei, asta suplimentar la celelalte cheltuieli. Trebuie să economisim, în ianuarie, din lipsă de fonduri, a trebuit să suspendăm activitatea localului. Acum, am găsit sponsori și ne-am putut relua munca”.

Primarul orașului Hîncești susține că, având în vedere nevoia mare de cantina socială, anul acesta vor fi alocate mai multe fonduri de la bugetul orașului decât anul trecut.

În ceea ce privește informațiile apărute recent în mass-media că ar putea fi închise cantinele sociale, Alexandru Botnari susține că nu știe nimic despre astfel de intenții, iar autoritățile locale din Hîncești vor încerca să păstreze cantina, deoarece este absolut necesar acest lucru.

Am încercat să obținem un comentariu de la ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, dar în momentul redactării subiectului, acesta nu a răspuns la apelurile și mesajele noastre. Anterior însă, Buzu a asigurat că acest lucru nu se va întâmpla. Legea va fi modificată pentru a îmbunătăți eficiența cantinelor, spunea el.

Actuala lege a fost adoptată în 2003, iar cele mai recente modificări au intrat în vigoare în 2022. Conform prevederilor documentului, ospătăriile sociale oferă servicii gratuite segmentelor vulnerabile ale populației. Acestea sunt create de administrația publică locală, care asigură baza materială, iar finanțarea este asigurată de Fondul pentru sprijinire a populației, sponsori, organizații neguvernamentale, caritabile, religioase sau alte persoane fizice și juridice. Potrivit unui studiu realizat de asociația Keystone Moldova, anul trecut au activat peste 90 de cantine sociale în toată țara, care deserveau circa 16 mii de oameni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE