18.3 C
Chișinău

Mai puțin decât s-a anunțat anterior: Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune cu cât vor fi indexate pensiile din 1 aprilie

De la 1 aprilie 2024 pensiile vor fi indexate cu puțin peste 4 la sută, nu cu 6% cum s-a anunțat anterior. Declarația a fost făcută la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV, de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, scrie Realitatea.MD.

„Indexarea va avea loc conform legii în luna aprilie. Noi pregătim pachetul de hotărâri necesare. Discutăm atât cu Biroul Național de Statistică. Casa Națională de Asigurări Sociale. Datele cu privire șa inflație arată că avem o inflație de 4,2%. Aceasta va fi rata de indexare a pensiilor în acest an”, a declarat Alexei Buzu.

Ministrul mai spune că vârstnicii nu-și vor recupera banii pierduți anul trecut la indexarea cu 15%,  întrucât, potrivit lui Alexei Buzu, a fost menținută puterea de cumpărare.

„Anul trecut pensiile s-au indexat cu 15 %. Dar cum a apărut această cifră? Pensiile s-au indexat cum au crescut încasările în 2022 față de 2021. Este adevărat că noi anul trecut la sfârșit de an o inflație extrem de mare, care în Republica Moldova nu s-a mai întâmplat în ultimii 20 de ani. Am avut un an cu multiple crize în care Guvernul a trebuit să ia decizii extrem de complicate”, a mai spus ministrul.

Amintim că, de la 1 aprilie 2023 pensiile și prestațiilor sociale au fost indexate cu 15% sub rata inflație care a fost de 34,7% în anul 2022. Costul indexării pensiilor și altor prestații sociale cu coeficientul de indexare de 15% constituie peste 3 miliarde lei

În Republica Moldova vârsta de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani, iar pentru femei – 60 de ani și șase luni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE