31.2 C
Chișinău

De ce radarele militare și sistemele de avertizare nu au detectat drona căzută la Vulcănești? Răspunsul Ministerului Apărării | VIDEO

Radarele militare și sistemele de avertizare timpurie nu au depistat resturile de dronă căzute alaltăieri, în apropierea frontierei moldo-ucrainene. Care este cauza au explicat pentru Canal 5 reprezentanţi ai Ministerului Apărării. 

ALA DIACONU, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării: „Radarele militare și sistemele de avertizare timpurie nu au depistat resturile de dronă căzute în zona frontierei moldoucrainene, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești. Cauza principală este înălțimea mică de zbor a țintei şi suprafața mică de reflecție a fragmentelor”.

Ala Diaconu a mai adăugat că sistemul modern de monitorizare a spațiului aerian, achiziţionat anul trecut din Franţa, este încă în proces de testare. Amintim că fragmentele de dronă de tip „Shahed” depistate alaltăieri, în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești, vor fi supuse expertizei.

Despre asta a anunțat Poliția. Potrivit IGP, a fost găsită partea de luptă a proiectilului, ce conținea circa 50 de kg de substanță explozivă și care a fost detonată ulterior în condiții de securitate. Între timp, în reacții scrise pe reţele sociale în limba engleză, șeful statului, premierul și ministrul de Externe au condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei și au cerut sprijin internațional pentru țara vecină.

Din informațiile autorităților ucrainene, un atac cu drone a avut loc în noaptea de 9 spre 10 februarie asupra regiunii Izmail, aflată în apropiere de frontiera cu Republica Moldova, afirmă Poliția de Frontieră de la noi, potrivit căreia există bănuială că resturile aparatelor de zbor depistate ar fi dintr-o dronă doborâtă de sistemul anti-aerian ucrainean. Federația Rusă și Ucraina nu au comentat deocamdată incidentul.

De la începutul războiului în Ucraina, pe teritoriul țării noastre au căzut mai multe fragmente de rachete, în localitățile din nordul țării, la granița cu Ucraina. Precizăm că în condiții de ostilități, nu este posibilă verificarea exactității informațiilor furnizate de părțile în conflict.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE