31.2 C
Chișinău

MAN declară că nu recunoaște alegerile repetate din comuna Bubuieci, câștigate de candidatul PAS: Este o decizie ilegală. Ce spun reprezentanții CEC | VIDEO

Partidul Mișcarea Alternativă Națională condus de primarul capitalei, Ion Ceban, declară că nu recunoaște alegerile locale repetate din comuna Bubuieci, câștigate de candidatul PAS, Alexei Percemlî. MAN consideră ilegală decizia autorității electorale de a desfășura scrutinul repetat, în condițiile în care afirmă că instanța de judecată nu s-a expus după ce CEC-ul a declarat nule rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, desfășurate pe data de 5 și 19 noiembrie 2023. CEC-ul afirmă însă că a pus în executare decizia Curții Supreme de Justiție, despre care spune că este irevocabilă. Între timp, locuitorii din comuna Bubuieci au organizat astăzi un flash-mob pașnic în fața sediului Delegației Uniunii Europene.

Mișcarea Alternativa Națională afirmă într-un comunicat de presă că „decizia CEC de a declara alegerile din Bubuieci nule este ilegală în primul rând deoarece în instanțele de judecată se examinează două contestații privind decizia de infirmare a alegerilor și privind hotărârea prin care se declară nule alegerile, iar la Curtea Constituțională a fost ridicată excepția de neconstituționalitate. Totodată, este evidentă ingerința politicului, directă sau indirectă, în procesul justiției, având în vedere că examinarea contestației Hotărârii CEC de a declara alegerile din Bubuieci nule este intenționat tărăgănată”, menționează MAN în comunicatul emis pe 12 februarie.

„Condamnăm cu fermitate astfel de comportamente și decizii ale guvernării, or acestea nu se încadrează în niciun fel în valorile europene promovate de partidul de guvernare”, a spus la rândul său liderul Mișcării Alternativa Națională.

În contextul rezultatelor alegerilor care au avut loc în localitate, locuitorii din Bubuieci au organizat un flashmob pașnic în fața Delegației UE. Reprezentanții instituției nu ne-au răspuns la numerele de telefon afișate pe site-ul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova pentru a comenta manifestația.

Contactat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a scris într-un mesaj că nu comentează declarațiile.

Într-o reacție la cele menționate de Ion Ceban, Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandru Berlinschi, a declarat pentru Canal 5 că instituția pe care o reprezintă acționează în strictă conformitate cu legislația în vigoare.

ALEXANDRU BERLINSCHI, secretar CEC: „CEC, în ședința din 26 ianuarie, a pus în executare decizia CSJ, o decizie irevocabilă, prin care a fost anulată înregistrarea domnului Leonid Umenaț ca și concurent pentru funcția de primar al comunei Bubuieci. CEC, în conformitate cu prevederile CE, este obligată să execute deciziile instanțelor superioare de judecată și să declare nevalabile alegerile atunci când se comit careva abateri de la legislație. CEC este un organ apolitic și se conduce strict după prevederile Codului Electoral”.

Conform rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală, câștigătorul alegerilor repetate din 11 februarie în comuna Bubuieci a municipiului Chișinău este candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Alexei Percemlî. Acesta i-a devansat pe cei cinci oponenţi şi a acumulat aproape 900 de voturi. Din cei aproape 8 mii de alegători incluși în liste, la urne s-au prezentat peste 1.700.

Într-o reacție, Percemlî a scris pe pagina sa de Facebook că „votul îl onorează și responsabilizează.”

Amintim că CEC a declarat nule rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău, desfășurate pe data de 5 și 19 noiembrie 2023, la scrutin fiind ales primar reprezentantul MAN, Leonid Umaneț. S-a întâmplat după ce Ministerul Educației a anunțat că acesta nu ar deține diploma obligatorie de studii medii de cultură generală.

Umaneț a declarat atunci că regretă decizia CEC şi că are studiile necesare.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE