Transportatorii intenționează să iasă la proteste, săptămâna viitoare. Despre acest lucru a anunțat Asociația Transportatorilor Auto din Moldova. Potrivit organizației, șoferii vor manifesta în Piața Marii Adunări Naționale împotriva modificărilor legislației care, potrivit lor, contravin standardelor europene. Ei se tem că mulți dintre ei vor da faliment. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat pentru postul nostru de televiziune că, modificările au trecut de faza legislativă și au fost publicate în Monitorul Oficial, iar proiectul vizează asigurarea cetățenilor cu servicii de transport moderne, sigure și de înaltă calitate.
Asociația Patronală a Transportatorilor Auto a anunțat despre o nouă acțiune de protest pentru data de 15 februarie, în Piața Marii Adunări Naționale. Organizatorii au avertizat Primăria Capitalei că intenţionează să organizeze manifestația pe carosabil, în condiţiile în care pe partea pietonală sunt amplasate diverse instalații. În aceste condiții, mai multe benzi de circulație vor trebui închise, spun transportatorii.
În solicitare se menționează despre un număr de 100-150 de participanți, cei mai mulți fiind șoferi de autobuze proprii. Ei se opun modificărilor legii, adoptată de Parlament la sfârșitul anului trecut, la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, menționează șeful APOTA.
OLEG ALEXA, șef APOTA: „Cerințele noastre sunt următoarele: schimbarea legii care contravine legislației europene în domeniul transporturilor și, în primul rând, aceasta vizează principiile formării rețelei de rute în cadrul Republicii Moldova. A doua este liberalizarea transportului internațional. Și în al treilea rând, casele de marcat trebuie să fie conectate direct la biroul fiscal și nu la vreo structură privată”.
Oleg Alexa a reamintit că, transportatorii nu au fost de acord cu amendamentele încă în faza lor de proiect și, chiar dacă au organizat câteva proteste, ei nu au fost auziți, iar autoritățile, în opinia lor, au mimat consultările publice. Șeful Asociației Patronatului Transportatorilor a menționat că, protestele vor continua dacă autoritățile nu se vor așeza la masa de negocieri pentru discuții constructive asupra problemei.
Solicitat de noi, serviciul de presă al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale ne-a declarat că, noile modificări ale Codului Transporturilor Rutiere au trecut etapele legislative și au fost publicate în Monitorul Oficial. Acest proiect a fost promovat cu susținerea administrațiilor publice centrale și locale și că împreună, avem ca obiectiv să oferim cetățenilor servicii de transport modern, sigur și de calitate.
Amintim că, deciziile de modificare a unor reglementări pentru îmbunătățirea legislației în domeniul transportului rutier au fost luate de Guvern în data de 8 noiembrie trecut. Atunci, Ministerul Infrastructurii a argumentat că aceste schimbări vor simplifica condițiile pentru activitățile de transport rutier, vor descentraliza o serie de procese și, de asemenea, vor asigura o participare mai largă a autorităților publice locale la procesul de organizare a transportului regulat de călători.
În special, autoritățile locale se vor implica în procesul de deschidere și modificare a rutelor obișnuite, restricțiile de timp pentru cursele internaționale vor fi ridicate, iar intervalul dintre rutele interne va fi redus la 15 minute.
Totodată, operatorii de transport nu vor mai avea nevoie de o foaie de parcurs, iar alte documente care se află deja în sistemele informaționale ale Agenției Naționale de Transport Rutier vor fi excluse.
Anterior, secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii Mircea Păscăluță a menționat că, instituția pe care o reprezintă a purtat multe negocieri cu toți operatorii de transport.
După unul dintre proteste, ca răspuns la declarațiile transportatorilor, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a scris pe pagina sa de socializare că „în afară de minciuni și acuzații ridicole, nu a auzit nimic despre modul în care vor să schimbe în bine situația din domeniu transportului de pasageri. „Au o singură propunere – să lase totul așa cum este”, a spus atunci ministrul.
Spînu a mai declarat că modificările vor asigura locuitorilor ţării cu servicii de transport mai bune şi mai moderne.