18.3 C
Chișinău

Polonia, paralizată de protestele fermierilor. Agricultorii au blocat peste 250 de drumuri din întreaga țară și cele de la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina | VIDEO

Polonia este paralizată de protestele fermierilor. Agricultorii au blocat astăzi peste 250 de drumuri din întreaga țară și cele de la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Astfel, a fost dat startul unei greve generale de o lună pentru a protesta împotriva politicilor UE și a lipsei de acțiune a guvernului în vederea protejării intereselor lor, transmite Reuters. Agenția moldovenească de Transport Auto atenționează transportatorii despre blocarea mai multor puncte rutiere de trecere a frontierei polono-ucrainene, începând cu 9 februarie.

Imaginile apărute pe online au arătat convoaie de tractoare care blochează o serie de drumuri centrale din Polonia.

Astăzi, întreaga Europă este blocată de proteste.

A venit Green Deal, care ne-a distrus concepția despre agricultură, a declarat unul dintre protestatari, pentru postul privat de televiziune TVN24, la punctul de trecere a frontierei Hrubieszow.

Nu suntem împotriva soluțiilor pro-ecologice, dar acestea trebuie să fie convenite cu fermierii, a adăugat el.

Ministrul polonez al agriculturii a declarat că înțelege problemele cu care se confruntă fermierii, dar a sperat că protestele ar putea fi organizate astfel încât să fie „cât mai puțin împovărătoare pentru cetățeni”.

Fermierii au preocupări, așteptări și cereri legitime pentru a limita afluxul excesiv de bunuri din Ucraina, precum și de pe alte piețe non-europene către UE, în special către Polonia, a declarat ministrul.

Sindicatul agricol a menționat că, pe lângă baraje la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, a planificat blocări de la un capăt la altul ale drumurilor din întreaga Polonie până la 10 martie.

Aproximativ 100 de fermieri și 50 de mașini au blocat accesul la punctul de trecere a frontierei Medyka, au declarat responsabili de la serviciul de frontieră ucrainean. Conform informației transmise de către Ambasada Moldovei în Polonia, Agenția Națională Transport Auto informează transportatorii despre blocarea mai multor puncte rutiere de trecere a frontierei polonoucrainene, începând cu 9 februarie.

Amintim că, agricultorii din Franța, Belgia, Portugalia, Grecia, Spania și Germania au protestat împotriva constrângerilor impuse de măsurile UE de combatere a schimbărilor climatice, precum și împotriva creșterii costurilor și a ceea ce ei consideră a fi o concurență neloială din străinătate.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus joi retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, care a fost blocat de eurodeputaţi şi criticat în recentele proteste ale fermierilor, transmite Agerpres. Comisia Europeană a promis măsuri prin care să apere ”interesele legitime” ale agricultorilor din Uniunea Europeană, prin reducerea ”poverii administrative” a Politicii Agricole Comune vizate de manifestanţi.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE