31.2 C
Chișinău

Se conturează o alianță PAS și PSRM în CMC? Igor Grosu: Suntem deschiși pentru a astfel de colaborare în municipiu | VIDEO

Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate susține ideea colegilor săi din Consiliul Municipal Chișinău de a crea o coaliție cu Partidul Socialiștilor în CMC. La un post privat de televiziune, Igor Grosu a declarat că, așa cum acest lucru s-a întâmplat în mai multe raioane din țară, nu vede un impediment ca alianța să fie formată și în capitală. De cealaltă parte, secretarul executiv al PSRM, Igor Dodon respinge orice fel de coaliție dintre socialiști și PAS.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu a declarat la postul de televiziune Exclusiv TV că, PAS are experiență de colaborare cu socialiștii la nivel local și ar fi de acord ca acest lucru să se întâmple și în Capitală, pentru a veni cu soluții la problemele municipalității, enunțând și câteva dintre acestea.

IGOR GROSU, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate: „Cunoaște toată lumea cred că, sunt vreo șase, șapte raioane, unde noi la nivel local am reușit să găsim limbă comună. Și eu sunt deschis, noi suntem deschiși să considerăm o astfel de colaborare la nivel de municipiu, pentru că nu vă supărați, când stau și plâng mamele, ele și așa primesc 2.000 și ceva de lei, pentru că pensia ceea e vai de capul ei. Bugetul pentru 2024 încă nu-i aprobat și Primăria trăiește pe bugetul de anul trecut. Până se va aproba bugetul nou, hai, bugetul nou, asta să fie discutat de toți consilierii, scoate-l în public, hai să vedem care sunt sursele de venit, cum facem proiecte și așa mai departe. Noi suntem gata să ne așezăm și să găsim soluții”.

Declarația lui Grosu vine după ce, propunerea de a face coaliție cu PSRM a fost anunțată de către președintele fracțiunii PAS în Consiliul Municipal Chișinău, Zinaida Popa, în cadrul unei emisiuni de la PROTV. Zinaida Popa i-a sugerat președintelui fracțiunii socialiștilor din CMC, Adrian Lebedinschi să-și unească forțele pentru a rezolva problemele Capitalei.

ZINAIDA POPA, președintele fracțiunii PAS în CMC: „Fac un apel deschis: haideți să facem o coaliție pentru oameni. Sunteți de acord domnule Lebedinschi să facem această coaliție și să arătăm oamenilor că împreună putem să rezolvăm și că, am venit nu pentru grupări de interese personale bazate, dar pentru oameni? E un apel public, deschis către PSRM”.

În replică, Lebedinschi a menționat că, subiectul a fost discutat și anterior cu cei din PAS, inclusiv la telefon.

ADRIAN LEBEDINSCHI, președintele fracțiunii PSRM în CMC: „Și am spus, cum sunteți pe loc ne așezăm și discutăm fiecare moment, inclusiv întrebările care trebuie să le formulăm pentru fiecare funcționar, să vedem care din ei îi chemăm săptămâna asta, care săptămâna viitoare, să vedem cum reușim”.

În cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune N4, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, respinge o alianță PAS-PSRM în Consiliul municipal Chișinău.

IGOR DODON, secretar executiv PSRM: „Noi nu vom face coaliție în Chișinău cu PAS. Noi nu am făcut coaliție nici cu Ceban. Am avut discuții cu Ceban. Personal am avut câteva întrevederi, chiar săptămâna curentă, unde discutăm despre agenda în CMC. La propunerea doamnei Zinaida Popa răspunsul este că noi nu ne legăm cu partidul Maiei Sandu nici în Chișinău, nici în alte raioane, dar cu atât mai mult în Chișinău. De aceea, niciun fel de coaliție”.

Consiliul Municipal Chișinău are 51 de aleși locali. Câte 20 de consilieri au Partidul Mișcarea Alternativa Națională și Partidul Acțiune și Solidaritate, 6 aleși de la Partidul Socialiștilor, 2 de la PCRM și câte unul de la Partidul „Renaștere”, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Nostru.

PAS și PSRM au făcut coaliții în nouă raioane din Moldova după alegerile locale din toamna anului trecut. Printre acestea sunt raioanele Anenii Noi, Cahul, Sângerei, Soroca, Ștefan Vodă. Alianțele la nivel local au fost calificate de Igor Dodon drept trădări, iar Partidul Acțiune și Solidaritate a declarat că voturile comune din Consiliile Raionale nu înseamnă că a fost creată o coaliție.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE