4.2 C
Chișinău

Victorie în instanță pentru Nordgaz Furnizare: ANRE, obligată să reînnoiască licența de furnizare a gazelor naturale

NORDGAZ FURNIZARE SRL a obținut o victorie importantă împotriva Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), care a fost obligată să reînnoiască licența de furnizare a gazelor naturale a companiei. Hotărârea a fost luată de instanța din Bălți, în data de 5 februarie 2024, în urma unei contestații depuse de NORDGAZ FURNIZARE împotriva deciziei ANRE de suspendare a licenței, adoptată la 22 decembrie 2023.

În context, directorul companiei, Alexandru Grosu, a calificat hotărârea instanței ca pe o victorie pentru concurența pe piața gazelor din Moldova.

„Suntem siguri că principalul motiv pentru blocarea activităților noastre a fost prețul gazului pe care l-am oferit consumatorilor. Este semnificativ mai mic decât cel reglementat, astfel că NORDGAZ FURNIZARE este un concurent nerentabil pentru monopolist, ceea ce a fost confirmat de situația cu suspendarea ilegală a licenței”, a spus șeful companiei.

În comunicatul de presă al companiei se mai menționează că, potrivit declarațiilor publice ale conducerii Moldovagaz și Energocom, SA Moldovagaz achiziționează gaze de la Energocom pentru consumatorii din Moldova la prețul de 605 USD per mia de metri cubi. Acest preț de achiziție este aproape dublu față de cel european. Nu este de mirare că este atât de dificil pentru noii furnizori să înceapă să lucreze pe piața gazelor.

NORDGAZ FURNIZARE mai anunță că era pregătită să înceapă furnizarea de gaz către consumatori la prețurile pieței începând cu 20 decembrie 2023, dar nu a putut face acest lucru din cauza blocării activităților sale. În special, s-a confruntat cu obstacole în activitățile sale nu numai din partea ANRE, ci și a VESTMOLDTRANSGAZ, precum și a filialelor Moldovagaz responsabile cu distribuția gazelor.

În plus, NORDGAZ FURNIZARE a depus o plângere la Consiliul Egalității din Republica Moldova împotriva băncilor BC MAIB SA, SA CB VICTORIABANK din cauza discriminării în problema accesului la serviciile bancare. Compania vede în acțiunile băncilor care ocupă poziții dominante pe piața serviciilor bancare semne ale unei campanii coordonate extern de blocare a intrării pe piață a unui furnizor alternativ de gaze.

În concluzie, NORDGAZ FURNIZARE afirmă că toate activitățile sale respectă cerințele legale și de reglementare din Republica Moldova și că își va apăra în continuare drepturile în fața instanțelor naționale și internaționale.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE