18.3 C
Chișinău

Academia de Științe a Moldovei dezaprobă intenția Procuraturii Anticorupție de a ocupa una dintre clădirile sale: O amenințare directă la adresa patrimoniului științific | VIDEO

Academia de Științe a Moldovei își exprimă nedumerirea și totalul dezacord cu faptul că în una dintre clădirile sale ar putea să se mute Procuratura Anticorupție, așa cum a declarat, recent, șefa procuraturii Veronica Dragalin. Membrii instituției au semnat o declarație comună, în care dezaprobă un asemenea scenariu. Ei susțin că sediul Academiei are statut de monument de valoare națională cu o infrastructură internă specifică destinată cercetării și nu activităților cu regim special.

La finele lunii ianuarie, procuroru-șef al Procuraturii Anticorupție a declarat la PRO TV că a fost identificat un sediu nou pentru instituția pe care o conduce, dar că încă nimic nu este clar.

VERONICA DRAGALIN șefa Procuraturii Anticorupție: „Am identificat un sediu unde noi am fi dispuși să ne mutăm acolo, nu e clar pentru moment, dacă e posibil sau nu. E vorba despre o clădire unde, pentru moment, se află Academia de Științe”.

În reacție, comunitatea academică și-a exprimat dezacordul cu această intenție. Într-o declarație a membrilor Academiei de Științe, se spune că Academia este o instituție publică de interes național, autonomă şi independentă de autoritățile publice, apolitică, care reunește personalități notorii cu realizări deosebite în domeniile cercetării, inovării și culturii.

„Tentativa Procuraturii Anticorupție de a prelua sediul Academiei este o acțiune care nu numai că pune în pericol integritatea și autonomia instituției noastre, dar reprezintă și o amenințare directă la adresa patrimoniului științific și cultural pe care îl reprezentăm. Acesta nu este doar un atac asupra unei clădirii sau asupra unui spațiu fizic. Este un asalt asupra fundamentelor științei, educației și progresului în societatea noastră”, a menționat academicianul Gheorghe Duca, unul dintre semnatarii declarației.

Totodată, comunitatea academică declară că susține eforturile conducerii țării pentru integrare europeană și pentru prioritizarea luptei cu corupția ca un element esențial al integrării. În același timp, consideră că sacrificarea spațiului de activitate al Academiei este inoportună pentru realizarea acestui obiectiv.

„Noi, academicienii, suntem acei care am creat imaginea țării și continuăm să o creăm. Academia este emblema și elita spirituală, este chiar spiritul țării. Eu sunt indignat de ceea ce se întâmplă în jurul Academiei, nu se poate admite distrugerea”, declară compozitorul Eugen Doga.

Iar academicianul Grigore Belostecinic este de părere că, „intenția de a amplasa Procuratura Anticorupție se încadrează în șirul acțiunilor orchestrate, în ultimii ani, de distrugere a instituției. ”Sediul Academiei este cu o infrastructură internă specifică destinată cercetării și nu activităților cu regim special”, a conchis el.

Ministerul Educației și Cercetării nu a venit cu o reacție, iar purtătorul de cuvânt a instituției, Viorica Pistrui ne-a scris într-un mesaj că este în concediu medical. Nu am putut obține o reacție nici de la Guvern. Purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Vodă avea telefonul deconectat.

Declarația a fost adoptată la finele săptămânii trecute la o ședință extinsă a Prezidiului Academiei de Științe a Moldovei la care au participat peste 80 de membri titulari și corespondenți. Subiectul discutat se referea la unele intenții ale Procuraturii
Anticorupție, anunțate în mass-media, de a se transfera în sediul Academiei de Științe a Moldovei de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 1, se spune în comunicatul emis de academicieni.

Canal 5 a cerut o reacție de la Procuratura Anticorupție la declarația academicienilor, dar deocamdată, nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.

Anterior, ministrul Justiției Veronica MihailovMoraru a declarat că autoritățile au identificat un posibil nou sediu pentru Procuratura Anticorupție. Ea nu a menționat locația exactă, dar a spus că spațiul va fi supus unei expertize tehnice. Ministrul a explicat că decizia vine în contextul creșterii personalului Procuraturii Anticorupție și a necesității unui spațiu mai mare și mai bine echipat.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat de mai multe ori că instituția pe care o conduce are nevoie de un sediu nou.

În prezent Procuratura Anticorupție se află în sediul Centrului Național Anticorupție.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE