18.3 C
Chișinău

„Un brevet de întreprinzător și 30 de lei, pentru Alaiba”. La mai bine de 7 luni de la interzicerea comerțului în bază de patentă, reprezentanții comercianților spun că, inițiativa guvernanților a eșuat. Reacția ministrului Economiei | VIDEO

Un brevet de întreprinzător și 30 de lei, a primit astăzi ministrul Dezvoltării Economice din partea unor foști deținători de patente. În acest mod, Dumitru Alaiba a fost decorat pentru că a lichidat activitatea în bază de patente și a nimicit micul business, așa cum spun autorii inițiativei. Reprezentanți ai comercianților din diferite regiuni ale țării, spun că, inițiativa guvernanților a eșuat. Mai mult de jumătate dintre foștii deținători de patente au plecat la muncă peste hotare, iar cei care au încercat să înregistreze o afacere individuală, nu și-au deschis firmele până la capăt, din diferite motive. De cealaltă parte, ministrul Economiei susține în continuare că nu se va mai reveni la activitatea în bază de brevet.

La mai bine de 7 luni de când a fost interzis comerțul în bază de patentă, reprezentanții foștilor deținători de brevete din diferite raioane ale țării susțin că, inițiativa guvernanților de a face din patentari oameni de afaceri și directori de firmă a eșuat.

Reprezentantul comercianților din Chișinău a declarat că, mai mult de jumătate din cei peste 5 mii de patentari, au plecat la muncă peste hotare, iar 90 la sută din cei rămași, care au încercat să înregistreze o afacere individuală, nu și-au deschis firmele până la capăt, din cauza că, activitatea independentă necesită costuri suplimentare pe care ei nu și le permit, mai spun foștii patentari.

RUSLAN VERBIȚCHI, reprezentant al deținătorilor de patentă din Chișinău: „Noul algoritm este unul nefuncțional și păgubos. Patentarii care câștigau o bucată de pâine pentru a supraviețui după pensie nu se descurcă cu aparatele de casă, care necesită o pregătire specială, iar o modalitate legală în cazul returnării mărfii n-au fost identificată”.

Eleonora Herghelegiu, reprezentant al deținătorilor de brevete din raionul Căușeni, a menționat că acum piețele sunt aproape pustii, iar puținii comercianți care au mai rămas sunt supuși controalelor inopinate, iar inspectorii fiscali aplică amenzi celor care nu eliberează tichete fiscale.

ELEONORA HERGHELEGIU, reprezentant al deținătorilor de patentă din rnul. Căușeni: „Eu cum să înțeleg, domnule ministru și ceilalți de la guvernare, foarte prietenos dacă, la primul control neplanificat, inopinat, nu are importanță o mică greșeală a colegilor noștri care sunt în activitate independentă, se sancționează cu amendă de la 5 la 15 mii de lei, dacă nu eliberezi bonul fiscal. Ăsta se cheamă un regim prietenos?”.

Canal 5 a expediat un mesaj purtătorului de cuvânt al Serviciului Fiscal Adrian Platon ca să vină cu o reacție la acuzațiile foștilor întreprinzători, dar deocamdată nu am primit un răspuns.

Totodată, reprezentantul deținătorilor de patentă din municipiul Bălți spune că majoritatea dintre ei sunt pensionari, care au lucrat mai bine de 15 ani la piață. Bărbatul a prezentat semnăturile a circa 600 de foști patentari care cer autorităților revenirea la vechea formă de activitate, iar până la identificarea unei soluții, ei cer instituirea unui moratoriu la controale și la aplicarea amenzilor.

Foștii comercianți i-au oferit simbolic ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba un brevet de întreprinzător și 30 de lei.

ELEONORA HERGHELEGIU, reprezentant al deținătorilor de patentă din rnul. Căușeni: „Fiindcă anul 2023 a fost anul antreprenorului și s-a lichidat patenta s-a strivit, s-a nimicit micul buisiness. Un premiu în formă de patent pentru domnul ministru Alaiba. 30 de arginți, 30 de lei pentru domnul ministru Alaiba, fiindcă a încheiat cu succes anul 2023- anul antreprenorilor. Un pomenlic de sănătate”.

Ministrul Economiei a mulțumit oamenilor pentru mențiune, declarând că, doar în 4 luni, din septembrie de până în decembrie trecut, au trecut pe alb 350 de milioane de lei, suma bonurilor de casă emisă în această perioadă.

„Eu nu pot să comentez, eu trebuie să văd ce diplomă, trebuie să vedem de ce 30 de lei. Le mulțumesc ei în continuare, și e vorba de felul cum am decis să tratăm acest subiect. Noi ținem la fiecare antreprenor, o să facem tot posibilul ca să le creem cât mai mult spațiu, tuturor celor care vor să facă afaceri cinstite, transparente în această țară”, a menționat Dumitru Alaiba.

Totodată, Alaiba contrazice afirmațiile foșilor comercianți care spun că mulți au plecat peste hotare, au dat faliment sau nu-și pot înregistra până la capăt afacerea individuală, afirmând în continuare că nu se va mai reveni la activitatea în bază de brevet.

„Eu vă dau toate asigurările că acele cifre pe care le-am prezentat câteva luni în urmă, sunt valabile, ori asta sunt cifre probate inclusiv de numărul de oameni care după ce au trecut la activitatea independentă au solicitat și compensare de la ODA. Eu tare mult sper ca noi să putem cu toții să întoarcem această pagină, ori cum am promis încă peste un an în urmă, noi nu vom reveni la acest subiect. Această reformă a fost implementată și v-a rămâne astfel”, a conchis Dumitru Alaiba.

Reamintim că, din 1 iulie 2023, activitatea în bază de patentă este înlocuită cu activitatea independentă. Astfel, toți cei care fac comerț cu amănuntul în piețe sau unități comerciale au fost obligați treacă la noul regim fiscal.

Foștii deținători de patentă au organizat proteste, fiind nemulțumiți de noile modificări și de faptul că vor fi obligați să dețină un aparat de casă.

Potrivit Ministerului Economiei, la două luni de la intrarea în vigoare a noii reforme fiscale, aproape 95 de foști patentari au tranzitat la noul regim fiscal de activitate independentă, iar ministrul reforma a fost una cu succes. Potrivit lui Alaiba, atunci peste 3400 de oameni au solicitat compensații de câte 10 mii de lei, dintre care 3183 le-au primit.

În țara noastră erau în jur de cinci mii de deținători de patentă de întreprinzător. Aceasta este utilizată în activitățile de comerț cu amănuntul – la tarabe, tonete, gherete, pavilioane și din autovehicule.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE