28.2 C
Chișinău

Trei bărbați din Rîșcani, salvați de la înec. Cum s-a întâmplat totul

Pompierii din nordul țării au salvat trei persoane care riscau să se înece într-un iaz din satul Braniște, raionul Rîșcani. Doi cetățeni erau cât pe ce să se scufunde cu barca, în timp ce încercau să salveze un pescar prăbușit sub gheață, scrie Unimedia.INFO.

În dimineața zilei de 5 februarie, salvatorii din nordul țării au fost alertați, pentru a scoate la mal trei persoane care riscau să se înece în apa iazului din localitatea Branişte..

„Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 09:28. Potrivit informațiilor, un pescar s-a prăbușit sub gheața subțire a lacului. De la mal acesta a fost observat de proprietarul iazului, care împreună cu un coleg a intervenit cu o barcă în ajutorul persoanei prăbușite.

În timpul deplasării în ajutorul pescarului, aceștia au observat că barca se scufunda sub apă, din cauza unor fisuri, iar persoanele riscau să se înece.

În scurt timp, au intervenit salvatorii IGSU, care au scos de sub gheață sinistratul, un bărbat în vârstă de 69 de ani, care se afla la circa 30 metri de la mal.

Acesta în stare stabilă a fost preluat de medici și transportat la spitalul raional.

Totodată, angajații Inspectoratului, cu ajutorul echipamentului specializat au tractat la mal barca afectată, în care se aflau cei doi bărbați în vârstă de 55 și 24 de ani”, se arată în comunicatul Inspectoratului General de Situații Urgente.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat cetățenii despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice.

Specialiștii nu recomandă aflarea amatorilor de pescuit pe gheața lacurilor, atunci când sunt înregistrate temperaturi scăzute.

„Persoanele care aleg să pescuiască la copcă să fie echipate cu veste de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400 -500 grame la celălalt capăt. În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață, cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia, iar prin metoda rostogolirii să iasă la mal”, recomandă salvatorii IGSU.

În situații de risc, oamenii pot apela Serviciul de Urgență 112.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE