29.2 C
Chișinău

Tofilat își explică demisia de la CFM: Când managerul și superiorii săi nu pot agrea o viziune comună de remediere a situației, managerul trebuie să plece | VIDEO

La o săptămână de la demisie, fostul șef de la Calea Ferată Oleg Tofilat a făcut o serie de precizări cu privire plecarea sa. Într-o postare pe o rețea de socializare el a enumerat motivele care au stat la baza deciziei sale. „Sunt profund îngrijorat de continuitatea activităților”, a scris Tofilat subliniind că, instrumentele corporative, de care dispune administratorul CFM, nu sunt suficiente pentru o activitate satisfăcătoare. „Atunci când întreprinderea se află în pericol, iar managerul și factorii superiori de decizie nu pot agrea o viziune comună de remediere, managerul este obligat să-și prezinte demisia”, a mai scris el.

„Sunt profund îngrijorat de continuitatea activităților. Sunt necesare cel puțin două condiții pentru a o asigura: lichiditate – activele circulante trebuie să depășească obligațiunile curente cu 2-3 luni și veniturile anuale trebuie să fie superioare cheltuielilor. Instrumentele corporative, de care dispune administratorul CFM, nu sunt suficiente pentru a satisface aceste condiții. Măsurile ce se impun sunt, capitalizarea, garantarea creditelor, vânzarea activelor, eșalonarea obligațiunilor fiscale, alocările bugetare anuale pentru infrastructură și transport călători sunt la latitudinea factorilor de decizie politici. Și ele nu vin nici în timpul, nici în măsura necesară”, a scris Oleg Tofilat pe pagina sa de Facebook, la aproape o săptămână după ce a semnat cererea de demisie.

Potrivit lui, al doilea motiv ar fi „incoerența viziunilor privind riscurile, prioritățile și acțiunile între politic și corporativ” .

„Calea Ferată este o afacere sau un serviciu de interes public? Trebuie să se întrețină de sine stătator sau să aibă contribuții de la buget? În viziunea mea, circa 20 la sută din veniturile sectorului feroviar trebuie să vină din buget. Pentru moment este ZERO. Astfel orice reducere a cererii de transport duce la dificultăți în achitări. Care este independența decizională a administratorului CFM în activitățile sale? În ce măsură poate decide asupra tarifelor, logisticii operaționale, cooperării cu mediul de afaceri? E necesar de coordonat orice pas cu fondator, consiliul de administrație, minister, guvern sau pot fi stabilite împuterniciri clare și un sistem de notificare și raportare? În domeniul corporativ este esențial să poți adopta decizii repede și consecvent, altfel ești irelevant și necompetitiv”, a mai scris Tofilat.

Oleg Tofilat a făcut referire și la lipsa oricărei protecții față de ingerințele adverse ale justiției și a instituțiilor de control.

„Am contestat vehement prestația mizerabilă a inspectorilor din martie 2023 – la conducerea Inspecției financiare, la Ministerul Finanțelor, la Parlament. Am solicitat audieri publice a „constatărilor”, am solicitat anularea prescripțiilor abuzive – zero efect până azi. Prestația instituțiilor de securitate și anchetă o găsesc execrabilă, în cei aproape trei ani cât am condus CFM. Am impresia că acestea fac totul pentru a complica și compromite lucrul meu ca administrator și nimic pentru a mă susține în revitalizarea întreprinderii”, a mai punctat Tofilat.

El a precizat că, în curând va prezenta un raport de activitate. Oleg Tofilat a subliniat că demisia sa vine în contextul în care întreprinderea se află în pericol, iar managerul și factorii de decizie nu pot ajunge la o viziune comună de remediere. El consideră că un manager responsabil este obligat să-și prezinte demisia în astfel de circumstanțe. Contactat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă nu a răspuns solicitării noastre.

Persoana de contact de la Inspecția Financiară, Silvia Șevciuc ne-a spus că va reveni cu o reacție la subiect, dar nu am primit-o până la momentul difuzării subiectului. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu a reacționat, deocamdată, la declarațiile lui Tofilat.

Recent, ministrul Andrei Spînu a declarat că nu este mulțumit de activitatea lui Tofilat pentru că există restanțe la salarii și pentru că urma să se asigure că întreprinderea să se dezvolte și să facă optimizările necesare ca să nu se ajungă la întârzieri de lefuri. Totodată, într-un interviu pentru adevărul.ro de acum două zile, Spînu a declarat că este în căutarea identificării unui candidat la șefia CFM și că se caută surse financiare pentru a achita salariile restante ale angajaților pentru câteva luni.

„Căutăm o soluție rapidă ca să acoperim acele cheltuieli, dar și să creștem cantitatea de marfă cargo care este transportată pe calea ferată. Pe termen lung soluția este să trecem mai multă marfă transportată pe calea ferată decât pe transport rutier. Trebuie să investim mai mult în infrastructură ca viteza de transport pe calea ferată să crească, de la 38 de km pe oră la 90 km pentru marfă și peste 100 de km pe oră pentru pasageri, iar aici va veni ajutorul Uniunii Europene, a spus ministrul. Îndată ce va crește transportul de marfă pe cale ferată vor crește veniturile companiei și se vor achita și salariile. Pentru lefuri sunt necesare aproximativ 40-50 de milioane de lei”, a menționat oficialul.

Oleg Tofilat a declarat anterior că, problema restanțelor la achitarea salariilor s-a acutizat din cauza scăderii volumelor de transport feroviar. El a devenit director al CFM în mai 2021. Potrivit estimărilor sale, prejudiciul cauzat întreprinderii de stat se ridică la 250 milioane lei, iar suma ar putea depăși 1,2 miliarde.

Procurorii PCCOCS investighează perioada activității întreprinderii între anii 2015-2019 în cadrul unui dosar penal. În iunie 2021, au avut loc percheziții la mai multe firme și la domiciliul administratorului unui grup de companii asociate cu CFM, într-un dosar penal privind delapidarea patrimoniului CFM în proporții deosebit de mari.

Persoanele vizate au respins acuzațiile și s-au declarat nevinovate. În data de 29 ianuarie, Oleg Tofilat a anunțat că a demisionat din funcția de director al întreprinderii „Calea Ferată din Moldova. Atunci, el a declarat pentru Canal 5 că nu a fost constrâns să plece din această funcție.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE