18.3 C
Chișinău

Strigăt de alarmă al membrilor Academiei de Științe, nemulțumiți că sediul instituției ar putea fi împărțit cu Procuratura Anticorupție: „A pune mâna pe acest sediu înseamnă a ne răpi din istorie”

Membrii Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) se arată categoric împotrivă să împartă sediul instituției cu Procuratura Anticorupție, așa cum a sugerat săptămâna trecută procurorul-șef anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul unei emisiuni televizate. Într-o declarație publicată pe portalul instituției, reprezentanții AȘM spun că sprijină eforturile instituției de a lupta împotriva corupților, însă afirmă că „nu poți face dreptate prin nedreptate”.

Potrivit președintelui AȘM, Ion Tighineanu, la ședința extinsă a prezidiului au participat 83 de persoane, care s-au declarat împotriva împărțirii clădirii cu Procuratura Anticorupție.

„Prezidiul AȘM și comunitatea academică susțin eforturile conducerii R. pentru integrare europeană și pentru prioritizarea luptei cu corupția ca un element esențial al integrării. În același timp, considerăm că sacrificarea spațiului de activitate al AȘM este inoportună pentru realizarea acestui obiectiv. Prezidiul AȘM și comunitatea academică își exprimă nedumerirea și totalul dezacord în legătură cu intenția de amplasare în sediul AȘM a Procuraturii Anticorupție, care are un regim special, total incompatibil cu activitatea instituțiilor din domeniile cercetării și inovării”, se arată în declarația semnată de participanții la ședință.

Printre semnatari se regăsește, de asemenea, academicianul și compozitorul Eugen Doga.

„Noi, academicienii, suntem acei care am creat imaginea statului și continuăm să o creăm. Academia este emblema și elita spirituală, este chiar spiritul republicii! Eu sunt indignat de ceea ce se întâmplă în jurul Academiei, nu se poate admite distrugerea Academiei”, a menționat renumitul compozitor.

Și academicianul Gheorghe Ghidirim a afirmat că este „pur și simplu inadmisibil să fie astfel ignorată autoritatea Academiei, instituție-lider și pilon al elitei științifice”.

La rândul său, fostul președinte al AȘM, Gheorghe Duca, susține că ar fi vorba de un „asalt asupra fundamentelor științei, educației și progresului în societatea noastră”.

„Într-adevăr, astăzi ne confruntăm cu o situație extrem de gravă și alarmantă, care necesită o reacție imediată și fermă din partea noastră. Tentativa Procuraturii Anticorupție de a prelua sediul Academiei este o acțiune care nu numai că pune în pericol integritatea și autonomia instituției noastre, dar reprezintă și o amenințare directă la adresa patrimoniului științific și cultural pe care îl reprezentăm. Acesta nu este doar un atac asupra unei clădirii sau asupra unui spațiu fizic. Este un asalt asupra fundamentelor științei, educației și progresului în societatea noastră. Academia nu este doar o colecție de pereți și tavan; este un simbol al cunoașterii, un sanctuar al învățării, o instituție a științei fundamentale și un centru al inovației. A pune mâna pe acest sediu înseamnă a ne răpi din istorie, a ne smulge din rădăcinile culturale și a submina viitorul cercetării științifice”, a punctat Duca.

Fostul președinte al AȘM a fost completat de academicianul Andrei Eșanu: „Declarația pregătită de prezidiu este un adevărat manifest, un strigăt de alarmă. Noi nu suntem împotriva luptei cu corupția, dar nu cu prețul sacrificării științei. E cazul să facem apel la opinia publică ca să fim apărați”.

„Intenția de a amplasa Procuratura Anticorupție se încadrează în șirul acțiunilor orchestrate în ultimii ani de distrugere a Academiei de Științe. Sediul Academiei este cu o infrastructură internă specifică destinată cercetării și nu activităților cu regim special”, a adăugat academicianul Grigore Belostecinic.

În susținerea Declarației s-au pronunțat și alți vorbitori: m.c. Ion Hadârcă, m.c. Viorel Prisăcari, acad. Tudor Lupașcu, m.c. Ion Gagim, m.c. Constantin Gaindric, acad. Gheorghe Rusnac ș.a.

Declarația integrală poate fi găsită aici.

Amintim că, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, insistă pe lângă autorități să fie atribuit un nou sediu pentru instituția pe care o conduce, pentru a eficientiza lupta împotriva corupției. Săptămâna trecută, Parlamentul a permis Procuraturii Anticorupție să-şi majoreze numărul de angajați cu 54 de unități de personal, până la 198 de persoane.

În anul 2024, bugetul Procuraturii Anticorupție va depăși suma de 103,35 de milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE