Spitalele din municipiul Chișinău sunt arhipline, iar numărul paturilor în instituțiile în care sunt internați copiii sunt insuficiente. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției asistență medicală la ședința serviciilor municipale. Potrivit lui, în ultima săptămână situația epidimiologică în Chișinău s-a agravat, fiind înregistrate tot mai multe cazuri de infecții respiratorii acute și pneumonii. Vicedirectorul Spitalului municipal de boli contagioase pentru copii a declarat pentru postul nostru de televiziune că, numărul copiilor care s-au adresat cu boli infecțioase a crescut considerabil în ultima perioadă.
Situație alarmantă în spitalele municipale pentru copii. Cel puțin asta spune, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan.
Potrivit lui, în ultima săptămână situația epidimiologică în Chișinău s-a agravat, iar mai multe instituții medicale au depășit capacitatea maximă de paturi.
VLADIMIR BOLOCAN, șef adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială: „Situația în municipiul Chișinău cu privire la epidemiologie este destul de complicată, dat fiind faptul că majoritatea spitalelor municipale, în special cu profil pediatric sunt la capacități peste cele maxime în ceea ce privește acordarea asistenței specializate spitalicești, în special mă refer la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 de copii și Spitalul Municipal Boli Infecțioase pentru Copii. În ceea ce privește diagnosticul de bază pentru care sunt internați pacienții, în perioada respectivă este vorba de pneumonie, bronhopneumonii, care decurg destul de agresiv”.
El îndeamnă părinții să monitorizeze starea copiilor pentru ca situația să nu se înrăutățească și mai mult. Iar, profesorii sunt rugați să anunțe părinții dacă observă anumite simptome la elevi, în timpul orelor, pentru a nu permite răspândirea infecțiilor respiratorii.
VLADIMIR BOLOCAN, șef adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială: „Atenționăm toată populația municipiului Chișinău, în special când e vorba de copii. Dacă dimineața părinții identifică sau suspectă simptome de răceală sau posibil gripă, să se adreseze la medic și să nu ducă copilul în comunitate, or contagiozitatea este destul de înaltă. Din cauza asta, riscăm să ajungem la o situație epidemiologică alarmantă în municipiu”.
Contactat de noi, vicedirectorul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, Stela Cornilova, ne-a spus că toate paturile sunt ocupate, iar numărul îmbolnăvirilor în rândul celor mici a crescut considerabil în ultima perioadă.
STELA CORNILOVA, vice directorul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii: „Pentru moment, spitalul este plin, 122 de pacienți pe 100 de paturi. Dintre care 55 sunt cu gripă și 22 cu tuse convulsivă. În cazul dat, se găsește situația ca să punem paturi adăugătoare și dacă pacientul are indicații de spitalizare, se spitalizează”.
Potrivit șefului Direcției Generală Asistență Medicală și Socială, cazurile de infecții respiratorii au crescut și în cazul adulților, fără a prezenta o statistică. La populația cu vârsta medie și cei apți de muncă, boala decurge deseori pe picioare, dar prezența simptomelor durează de la 10 zile până la două săptămâni, ceea ce face ca să scoată din circuit foarte mulți oameni, a mai menționat Bolocan.