18.3 C
Chișinău

Promo-LEX îi face observație președintelui Parlamentului după prima ședință din sesiunea de primăvară: Insultele sunt inadmisibile și contravin regulamentului | VIDEO

Prima ședință plenară a Parlamentului din sesiunea de primăvară, care a avut loc în data de 1 februarie, s-a desfășurat cu mai multe încălcări. Potrivit Asociației Promo-Lex, adresarea de insulte de către președintele Parlamentului și alți deputați, pe parcursul ședinței, este un comportament inadmisibil și contrar Regulamentului Parlamentului. Totodată, experții au semnalat că transparența decizională a fost afectată în proporție de 59%.

Într-un comunicat emis de Promo-Lex după ședința Parlamentului din 1 februarie se spune că prima ședință plenară din această sesiune de primăvară s-a remarcat printr-o prezență înaltă a deputaților. La începutul ședinței și-au înregistrat prezența 94 din 99 de deputați, inclusiv cei care au lipsit constant la ședințele plenare din sesiunea de primăvară și toamnă 2023.

În opinia PromoLEX, prezența și participarea cât mai largă a deputaților la ședințele plenare asigură o reprezentativitate mai bună a Legislativului și poate contribui la o dezbatere autentică a subiectelor supuse discuțiilor. Experții atrag atenția însă că insultele între șeful Legislativului și parlamentari sunt inadmisibile.

 ”Promo-LEX subliniază că adresarea de insulte de către Președintele Parlamentului și alți deputați, pe parcursul ședinței, este un comportament inadmisibil și contrar Regulamentului Parlamentului. Amintim că Președintele ședinței este cel care trebuie să supravegheze și să asigure ordinea și respectarea regulilor stabilite în cadrul ședinței plenare și, după caz, să cheme la ordine sau să aplice sancțiuni. În acest sens, Promo-LEX recomandă Președintelui Parlamentului să se abțină de la încălcarea Regulamentului și să demonstreze o conduită de urmat pentru deputați”, se menționează în nota emisă.

Asociația mai subliniază că respingerea de către majoritatea parlamentară a propunerilor opoziției de a constitui comisii de anchetă și de a audia în plen demnitari și conducători a autorităților publice confirmă constatările anterioare ale Promo-LEX privind caracterul deficitar al controlului parlamentar.

”Pe perioada acestei legislaturi, toate solicitările deputaților din opoziție de a constitui comisii au fost constant respinse. În acest mod, lipsa de consens politic și a unor drepturi garantate opoziției parlamentare devin un impediment esențial în exercitarea unor forme de control parlamentar”, precizează experții.

Mai mut, Promo-LEX atrage atenția că una din modificările la ordinea de zi a fost efectuată la mijlocul ședinței plenare și la propunerea Comisiei juridice numiri și imunități, contrar Regulamentului Parlamentului. Este vorba despre includerea proiectul de modificare a Hotărârii privind confirmarea componenței nominale a Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a procurorilor.

”Proiectul de hotărâre privind aprobarea numărului de personal al Procuraturii a fost aprobat cu încălcarea procedurii, în lipsa propunerii Procurorului General și a avizului Consiliului Superior al Procurorilor. Modificările la componența comisiilor permanente care vizează deputații neafiliați nu au fost consultate cu aceștia”.

Asociația mai constată că transparența decizională a fost afectată în proporție de 59% prin nepublicarea avizelor, expertizelor și altor acte aferente proiectelor și prin nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate.

Am solicitat un comentariu de la Parlament la constatările Promo-Lex, dar serviciul de presă al instituției nu ne-a oferit deocamdată un răspuns. Purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne-a scris într-un mesaj că nu comentează cele menționate de experți. Anterior, fostul vicepreședinte al Legislativului, Mihai Popșoi a declarat că și în trecut erau multe întrebări legate de activitatea Parlamentului și a menționat că efortul de monitorizare a activității Parlamentului este apreciat și este utilizat pentru a îmbunătăți procesele democratice din R. Moldova.

”Avem toată deschidere să îmbunătățim lucrurile și mai mult, în special, în noile condiții în care ne aflăm – deschiderea negocierilor de aderare – în care cooperarea cu societatea civilă va avea un rol central”, a spus Popșoi.

Amintim că, PAS, a respins toate propunerile opoziției de modificare a ordinii de zi a ședinței Parlamentului. Inițiativele, zece la număr, înaintate de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și deputații independenți aleși pe listele partidului interzis ”Șor” , au vizat, în mare parte, audierea în plen a mai multor miniștri, șefi ai instituțiilor statului și chiar a premierului Dorin Recean.

Deputații au solicitat audierea ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spinu, în legătură cu situația economico-financiară de la Întreprinderea de Stat ”Calea Ferată din Moldova.

Audierea șefului SIS, cu privire la declarațiile conducerii serviciului privind pretinsele acțiuni de destabilizare cu implicarea foștilor angajați din cadrul serviciului, demiși anterior, care au ca scop compromiterea relațiilor moldo-ucrainene, dar și audierea ministrului Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale cu referire la situația care se creează ca urmare a implementării așa numitului program al protecției sociale RESTART.

Nicio propunere, însă, nu a întrunit numărul necesar de voturi, pentru a fi examinată în plen. Mai mult, între parlamentari și președintele Igor Grosu s-au iscat polemici, după ce șeful Legislativului le-a sugerat să ”facă antrenament” pentru a se încadra în timpul acordat luărilor de cuvânt.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Iar dumneavoastră domnule Grosu, eu vă rog să faceți antrenament și plecați de aici, să nu faceți observații deputaților”.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: „Corectăm, bandiților, corectăm”.

Cei doi și-au aruncat replicile, după ce Tauber a cerut audierea ministrului Energiei, membrilor ANRE, consiliului Concurenței și Conducerei Energocom și Moldovagaz cu privire la tarifele exagerate și la prețurile mari la resursele energetice, în condițiile în care multe luni, prețul pe piață este mai mic, iar Republica Moldova achită unul dintre cele mai mari tarife din regiune.

Amintim că, informația precum că Moldova achită cel mai mare preț pentru gaze din regiune exprimată de expertul exonomic Veaceslav Ioniță a fost respinsă de Ministerul Energiei.

Precizăm că, potrivit unei hotărâri adoptate de parlament la 1 februarie, numărul angajaților Procuraturii Anticorupție ar putea crește cu 54 de unități. Deputații spun că în acest fel instituția va putea lupta mai bine împotriva corupției mari.

Amintim că, în perioada anilor 2021–2025, activitatea Parlamentului este supusă unei monitorizări exhaustive în cadrul Programului Promo-LEX ”Democrație, Transparență și Responsabilitate”.

Scopul monitorizării este de a spori transparența instituției, de a contribui la îmbunătățirea procedurilor legislative și de a consolida interacțiunea dintre deputați și cetățeni.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE