29.2 C
Chișinău

Patru din cei șase candidați la șefia Procuraturii Generale, admiși la etapa de interviu. Când va avea loc și cum comentează președintele CSP | VIDEO

Doi avocați au fost excluși de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor din cursa pentru funcția de procuror general. Anunțul a fost făcut de președintele CSP, Dumitru Obadă. Astfel, patru din cele șase persoane au fost admise la etapa de interviu. Învingătorul va fi supus evaluării integrității etice și financiare, și doar după aceea va putea fi propus spre numire președintelui țării.

După examinarea dosarelor în ședință închisă, președintele CSP a anunțat că în cazul avocatului Ilie Rotaru s-a constatat că acesta nu întrunește condițiile de participare la concurs, fiind vorba de vârsta mai mare de 65 de ani, dar și că el compare în unele dosare penale care încă nu au fost finalizate. Iar, apărătorul Serghei Perju a depus un dosar incomplet, spune Dumitru Obadă.

Cei doi nu au comentat excluderea din competiție.

Astfel, la proba interviului, care va avea loc în data de 22 februarie, au fost admiși patru din cei șase candidați, procurorii Igor Demciucin și Octavian Iachimovschi, actualul procuror general interimar Ion Munteanu și juristul Andrei Coca.

DUMITRU OBADĂ, președintele CSP: „Vor fi supuși intervievării în ordinea alfabetică candidații care au rămas în concurs – domnul Coca, domnul Demciucin, domnul Iachimovschi și domnul Munteanu, asta ar fi ordinea, dar trebuie să vedem și lista care va fi publicată în curând”.

Ulterior, candidații care vor promova evaluarea, vor fi propuși comisiei de Vetting.

Dumitru Obadă nu a putut spune când am putea avea un procuror general.

DUMITRU OBADĂ, președintele CSP: „Urmează să fie verificați din perspectiva etică și financiară. După un eventual raport al Comisiei Vetting, acest raport trebuie validat de către CSP, în acel moment, poate fi înaintat președintelui țării pentru a fi numit în postura de procuror general. Sunt niște etape ulterioare interviului”.

În decembrie trecut, majoritatea parlamentară PAS a votat, în prima lectură, pentru simplificarea procedurii de alegere a procurorului general, declarând că asta va duce la eliminarea unui potențial risc de trucare a concursului. Acuzatorul-șef ar urma să fie ales cu votul majorității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor.

Până acum, el era desemnat cu cel mai mare punctaj oferit de membrii CSP, după etapa interviu. În cazul în care niciun candidat nu va acumula numărul necesar de voturi, va fi organizat un concurs repetat.

Proiectul privind simplificarea procedurii de selecție a procurorului general a fost criticat de unele ONG-uri. Potrivit semnatarilor de la Centrul de Resurse Juridice, Asociația Promo-LEX, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și alții, acesta reduce din transparența și meritocrația procesului și reprezintă un regres față de situația existentă.

Ulterior, Ministerul Justiției a venit cu completări și ajustări. Ministrul Veronica Mihailov-Moraru a spus că propunerile Guvernului vizează, în special, necesitatea de concretizare a criteriilor de evaluare a candidaților și a procedurii de vot.

La ședința extraordinară a Parlametnului din ianuarie, proiectul a fost exclus din ordinea de zi pentru a fi reexaminat și completat.

Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost demis de Maia Sandu la finele lunii septembrie 2023. Stoianoglo este cercetat penal în mai multe dosare penale și a fost suspendat din funcție aproape doi ani până la demitere. El se declară nevinovat.

Menționăm că, alegerea procurorului general este unul din cele nouă angajamente asumate de către autoritățile de la Chișinău pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE