0.5 C
Chișinău

Chile se confruntă cu cea mai mare tragedie din 2010 încoace. Bilanțul morților în incendiile de pădure a crescut la 112

Pompierii au continuat lupta cu incendiile de pădure din centrul Chile care au provocat moartea a cel puţin 112 persoane şi au distrus cartiere întregi, preşedintele Gabriel Boric avertizând că ţara se confruntă cu o „tragedie de foarte mare amploare”, transmite luni Reuters, citat de Digi24.RO.

Sute de persoane sunt în continuare date dispărute, potrivit autorităţilor, şi există temeri că numărul morţilor va continua să crească pe măsură ce alte cadavre sunt găsite pe dealurile şi în locuinţele devastate de flăcări.

Incendiile de vegetaţie, care au luat amploare vineri, ameninţă zonele mărginaşe ale Vina del Mar şi Valparaiso, două oraşe costiere populare printre turişti. Peste un milion de persoane locuiesc în aceste zone situate la vest de capitala Santiago de Chile.

În imaginile surprinse cu drona de Reuters în zona Vina del Mar pot fi văzute cartiere întregi mistuite de flăcări şi locuitori scotocind printre resturile caselor arse, ale căror acoperişuri din tablă deformată de căldură s-au prăbuşit. Pe străzi, maşini carbonizate împânzesc drumurile.

„Vântul era groaznic, căldura arzătoare. N-a existat niciun răgaz. Oamenii s-au împrăştiat peste tot”, a declarat un constructor local din regiunea Valparaiso, Pedro Quezada, în mijlocul resturilor casei sale arse.

Pe reţelele sociale, imaginile arată flăcări răspândindu-se pe dealuri, în apropierea blocurilor de apartamente din zona Valparaiso, şi fumul dens înălţându-se deasupra lor. Fumul a redus vizibilitatea şi în alte zone urbane.

Autorităţile au introdus o interdicţie de circulaţie după ora 21:00 în regiunile cele mai afectate şi au desfăşurat armata pentru a ajuta pompierii să limiteze răspândirea incendiilor, în timp ce elicopterele aruncau apă în încercarea de a stinge flăcările pe calea aerului.

Serviciul de medicină legală din Chile a anunţat că 112 persoane au murit în incendii. Numărul deceselor ajunsese sâmbătă la 51. La începutul zilei, preşedintele Gabriel Boric a anunţat două zile de doliu naţional începând de luni şi a declarat că Chile ar trebui să se pregătească pentru mai multe veşti proaste.

„Chile este, în ansamblu, cel care suferă şi îşi plânge morţii”, a spus Boric într-un discurs televizat adresat naţiunii. „Ne confruntăm cu o tragedie de o amploare foarte mare”, a adăugat oficialul. Duminică, ministrul adjunct de Interne Manuel Monsalve a declarat că numărul incendiilor s-a ridicat la 165 şi a estimat că aproximativ 14.000 de gospodării au suferit pagube doar în zonele Vina del Mar şi Quilpué.

Cei care s-au întors la casele lor devastate le-au găsit aproape de nerecunoscut, mulţi pierzându-şi toate bunurile.

Sergio Espejo, în vârstă de 64 de ani, sudor, căuta împreună cu soţia sa, Maria Soledad Suarez, prin cenuşa rămasă în locul atelierul său de sudură şi a locuinţei din regiunea Vina del Mar. Suarez, în vârstă de 61 de ani, a reuşit să recupereze o farfurie şi un fragment dintr-o păpuşă de porţelan, în timp ce îşi căuta bijuteriile. Espejo privea pagubele deplângând pierderea tuturor uneltelor sale.

„Iată atelierul meu, este total distrus. Tot sacrificiul, toată agoniseala”, a spus el. Deşi astfel de fenomene nu sunt neobişnuite în timpul verii australe, amploarea tragediei face din aceste incendii cel mai mare dezastru din Chile după cutremurul din 2010, soldat cu aproximativ 500 de morţi.

Anul trecut, în urma unui val de căldură record, aproximativ 27 de persoane au murit, iar peste 400.000 de hectare au fost distruse.

Boric a dat asigurări că vor fi canalizate fonduri către zonele cele mai afectate, multe dintre acestea fiind atracţii turistice. „Suntem împreună, cu toţii, luptăm cu situaţia de urgenţă. Prioritatea este salvarea de vieţi”, a spus Boric.

 

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE