28.2 C
Chișinău

Chile: Cel puțin 46 de oameni au murit, în timp ce incendiile de pădure se îndreaptă spre zonele centrale dens populate

Cel puţin 46 de persoane au murit în incendiile forestiere care devastează centrul şi sudul Chile, a anunţat sâmbătă preşedintele chilian, Gabriel Boric, adăugând că acest bilanţ este doar provizoriu, notează AFP, citat de Hotnews.

După o pauză, incendiile au izbucnit din nou în regiunea turistică Valparaiso, unde se află celebra staţiune de pe litoral Vina del Mar, ale cărei plaje sunt pline în această perioadă a verii sudice marcată de temperaturi caniculare,conform Agerpres.

Flăcările au devastat sâmbătă aproape 43.000 de hectare, în special pe coasta Pacificului, potrivit ministrului de interne, Carolina Toha.

„Patruzeci de persoane au murit în incendii, iar alte şase (au murit) din cauza arsurilor”, a declarat şeful statului după ce a survolat regiunea cu elicopterul. „Ştim că aceste date vor creşte”, a adăugat el.

„Este un dezastru fără precedent, regiunea Valparaiso nu a cunoscut niciodată o situaţie de această amploare”, a declarat Macarena Ripamonti, primarul oraşului Vina del Mar, situat la aproximativ o sută de kilometri vest de Santiago de Chile.

Vânturile violente au înteţit flăcările şi un strat de fum negru a acoperit străzile, unde exploziile s-au succedat, au constatat jurnaliştii ai AFP.

Autorităţile au introdus o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii cu începere de la ora locală 21.00 (00.00 GMT), pentru a facilita aprovizionarea cu carburant a echipelor de urgenţă, „o prioritate”, potrivit subsecretarului din Ministerul de Interne, Manuel. Monsalve.

Au fost făcute noi apeluri la evacuare, fără a se putea şti câte persoane au rămas acasă.

În total, sâmbătă la prânz erau active 92 de incendii, dintre care 40 sub control, în principal în regiunea Valparaiso, dar şi în centrul şi sudul ţării, a anunţat ministrul de interne.

Pompierii se luptă neobosit de vineri împotriva a zeci de focare în regiunile Valparaiso şi O’Higgins din centru, dar şi Maule, Biobio, La Araucania şi Los Lagos, în sud.

„Prioritatea sunt incendiile din regiunea Valparaiso, din cauza apropierii lor de zonele urbane”, a declarat ministrul de interne.

Este vorba despre zone situate între 80 şi 120 kilometri nord-vest de Santiago de Chile, bogate în companii viticole, agricole şi forestiere.

Preşedintele Boric a decretat vineri stare de urgenţă pentru a „dispune de toate mijloacele necesare” în faţa progresiei incendiilor. Pentru a stinge incendiile au fost mobilizate paisprezece nave şi cinci elicoptere.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE