20.5 C
Chișinău

Ar fi obținut permisul să efectueze lucrări de construcție pe un teren cu risc de alunecări: CNA a efectuat percheziții într-un complex de blocuri locative din orașul Codru | VIDEO

Ofițerii CNA au efectuat percheziții într-un complex de blocuri locative din orașul Codru. Potrivit CNA, se întâmplă acest lucru după ce, acum 15 ani, funcționari publici de la Primăria Codru ar fi permis unui agent economic să efectueze lucrări de construcție pe un teren cu risc de alunecări, în lipsa unui aviz pozitiv al expertizei ecologice de stat. Actualul primar al orașului Codru ne-a spus că agentul economic urma să efectueze doar lucrări de întărire a teritoriului, nu și de construcție.

Ofițerii CNA și cei ai Inspectoratului pentru Supraveghere Tehnică, reprezentanți ai administrației publice locale, ai Inspectoratului General de Poliție, dar și a companiei responsabile de efectuarea lucrărilor de construcție, au efectuat cercetări la un complex de blocuri locative din orașul Codru, după ce acum 15 ani, unii funcționari publici de la Primăria Codru ar fi permis unui agent economic să efectueze lucrări de construcție pe un teren cu risc de alunecări.

Acțiunile au loc în cadrul unor cauze penale, pornite pe depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice, săvârșite de către factori de decizie din cadrul Primăriei Codru.

În anul 2009, Primăria din oraș a încheiat contracte de arendă funciară cu o societate rezidentă în privința a două terenuri cu suprafața totală de 11 hectare pe un termen de 49 ani, cu eliberarea concomitentă a certificatelor de urbanism pentru proiectarea unui complex locativ, construcția drumurilor și îndeplinirea lucrărilor pentru prevenirea alunecărilor de teren și de drenaj. Ulterior, contrar normelor prestabilite, au fost efectuate modificări în autorizațiile de construcție, cu introducerea mai multor înscrisuri, existând indicii clare că aceste documente au fost falsificate, se spune în comunicatul CNA.

Potrivit sursei, în baza unor documente de proiect neconforme cerințelor legale și în lipsa unor avize necesare – în special avizul ecologic pozitiv, funcționarii publici din cadrul primăriei Codru au permis agentului economic să efectueze în termen nelimitat lucrări de construcție pe un teren cu risc de alunecări de teren, cu tăierea vegetației forestiere și folosirea ilegală a resurselor funciare.

Actualul primar al orașului Codru, Stelian Manic susține că funcționarii publici au permis agentului economic să efectueze lucrări de întărire a teritoriului și nu de construcție a blocurilor.

STELIAN MANIC, primarul orașului Codru: „În contractul de arendă acolo era clar scris, deci pentru întărirea teritoriului și pentru proiectare, nici un fel de construcție acolo nu trebuia să fie făcută. Acest dezvoltator, peste un timp oarecare a început să construiască și să vândă și multe case, locuințele acolo care sunt vândute, ca să înțelegeți, pe teritoriu luat în arendă”.

Potrivit, Centrului Național Anticorupție prejudiciul adus se estimează la peste 1,2 milioane de lei.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE