37.7 C
Chișinău

ANSP: Tumorile maligne constituie cea de-a doua cauză a mortalității în R. Moldova

Tumorile maligne constituie cea de-a doua cauză a mortalității în R. Moldova, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate, scrie Deschide cu referire la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Potrivit unui comunicat, mortalitatea prin tumori maligne, în anul 2022, a constituit 225,8 cazuri la 100 mii locuitori (2021 – 221,2 cazuri). Cele mai frecvent diagnosticate tumori maligne în R. Moldova sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și al traheei care însumează 52,6% din numărul total de tumori maligne.

O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, indicele masei corporale mărit, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice. De asemenea, virusurile hepatitei B și C, papilomavirusul uman (HPV), ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat.

Important de menționat că până la 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.

Informațiile au fost furnizate în apropierea Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, care este marcată în fiecare an, pe 4 februarie, cu scopul creșterii expunerii, implicarea extinsă și, în final, generarea unui impact semnificativ.

Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. În regiunea europeană, în anul 2022 s-au înregistrat aproximativ 2,7 milioane de persoane cu cancer și peste 1,3 milioane de decese. Cele mai frecvente decese cauzate de cancer în UE au fost: cancerul pulmonar – 19,5%, cancerul de sân – 7,5%, cancerul colorectal – 12,3%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE