17.7 C
Chișinău

„Jos Maia Sandu, nu face nimic pentru popor”. Chiar dacă poliția a încercat să-i întoarcă din drum, mii de oameni au protestat în centrul capitalei | VIDEO

Partidul „Renaștere” a protestat în fața Parlamentului. Oamenii au avut baloane și pancarte cu mesaje antiguvernamentale. Mai multe autocare cu oameni, care au încercat să ajungă din diferite regiuni ale țării la manifestația din Capitală, au fost oprite de către Poliție. Reprezentanții puterii nu au ieșit în fața oamenilor. Fracțiunea parlamentară PAS a îndemnat oamenii să nu se lase manipulați. Poliția nu a anunțat deocamdată câți protestatari au ieșit la acțiune, și dacă au comis vreo încălcare.

De la primele ore ale dimineții, oamenii nemulțumiți de actuala guvernare au început să se adune în fața Parlamentului la un protest anti-PAS. Pe lângă protestatari, în centrul capitalei a venit și tot atâta poliție.

„Am venit ca să trăim bine, să fie totul mai ieftin, dar așa…eu lucrez la piață, vând verdeață, fac 20 de lei pe zi. M-am săturat de înghețat. Maia Sandu nu are nevoie de noi”.

„Să o dăm jos pe ” Icoana maicii Domnului”.

„S-o dăm jos pe Maia Sandu. Nu face nimic, nu face nimic pentru popor. Doar promite și nimic nu face. Nu a făcut nimic din ce a promis. Ne-am săturat deja de atâta sărăcie”.

„ Cu o mie de lei să trăim? Trăiască Maia! Eu sunt bolnavă și oarbă. Cu o mie de lei nu pot trăi. Eu am o 1 600 de lei. A promis că va da la lume pensii, dar nu a dat nimic, nimic!”.

„Vrem să fie dreptate, pentru că ne umilește cu totul. Noi nu avem cu ce trăi, nu avem cu ce plăti facturile. Ce folos că ne dă compensații. Astea sunt compensații? Astea nu sunt compensații”.

Reprezentanții Partidului „Renaștere” au ieșit în fața manifestanților și și-au exprimat susținerea față de ei. La acțiunea de protest s-au alăturat și deputații independenți aleși pe listele partidului interzis ”ȘOR”.

Reprezentanții Partidului „Renaștere” au ieșit în fața protestatarilor și i-au îndemnat repetat la un protest pașnic.

MARINA TAUBER, deputat independent: „Noi, astăzi am luat decizia să ne alăturăm acestui protest, acestui mitting ca să spunem încă odată guvernanților și Maiei Sandu că ei trebuie să plece”.

IRINA LOZOVAN, deputat independent: „Nu au bani pentru pensionari care îngheață în case. Ei nu-și pot achita facturile, cumpăra lemne și cărbuni! Guvernarea nu se gândește nici la tineri, care finalizând școala speră că vor pleca peste hotare ca să facă de pâine. Dar această guvernare a venit cu slogane frumoase și a promis că va întoarce diaspora! Unde e diaspora? De aici fug familii întregi. Se întâmplă lucruri groaznice în țara noastră”.

Între timp, filmulețe cu mai multe autocare cu oameni, care vin la protestul organizat astăzi la Parlament de Partidul Renaștere și care au fost stopate de poliție au fost plasate de internauți pe rețelele de socializare. Și echipa noastră de filmare a reușit să discute cu câțiva manifestanți care veneau spre Chișinău și care neau spus că au fost fost opriți la ieșirea din oraș de poliție.

„Toate autobuzele ce vin spre Chișinău sunt oprite la intrarea și ieșirea din fiecare sat și oraș. Conducerea noastră se teme de proteste și ne pun bețe în roate, special să nu putem pleca nicăier, Nu ne lasă să plecîm nicăieri”.

„Ne-au oprit, ne-au verificat documentele. Au spus că ei nu sunt împotrivă, că bine faceți că vă duceți. Ne-au întrebat cum vă duceți, de unde ați luat bani, cine v-au plătit, totul a întrebat.  Undeva vreo jumătate de oră”.

Și organizatorii protestului, reprezentanții partidului Renaștere au vorbit despre faptul că forțele de securitate rețin și confiscă mașinile și alte echipamente ale participanților la protestul pașnic. Este reținut transportul în Strășeni și Șoldănești, se spune într-o postare pe pagina partidului.

VASILE BOLEA, președintele Partidului „Renaștere”: „Au blocat transportul, au adus atâta poliție, de parcă noi suntem cei care încalcă legea, Noi nu o încălcăm, noi am venit să protestăm pașnic, să ne expunem părerea”.

Nici ofițerul de presă al IGP, Diana Fetco și nici conducătorul instituției, Viorel cernăuțeanu nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta acuzațiile și pentru a ne spune ce încălcări au fost depistate, dar și câți oameni au participat la protest după calculele lor.

Reporterul Canal 5 a întrebat câțiva protestatari cine a organizat și de unde au luat bani pentru transportul cu care s-au deplasat la protestele din centrul capitalei.

„Doamne ferește! Nu mi-au achitat absolut nimic. Am luat rutiera și am venit organizat cu mahalaua, cu vecinii pe care îi doare inima”.

„ – Cine a organizat această cursă? – Noi singuri. V-a achitat cineva ceva? – Nu ne mai achită nimeni nimic. Noi venim din fondul nostru. Dine pensia aia „mare”.

„- V-a achitat cineva ceva bani? – Nu, noi nu venim pentru bani, noi venim pentru dreptate”.

Pe partea opusă protestatarilor – în fața Președinției – câteva persoane au organizat o manifestație împotriva protestatarilor din preajma Legislativului, purtând în mâini drapele ale Uniunii Europene și Republicii Moldova.

„Consider că aceste acțiuni sunt absolut, pregătite. Ele nu trebuie să existe, pentru că, de altfel, vectorul sau direcția pe care a luat-o RM atunci când a votat un președinte integru, care ne reprezintă, a fost cea mai corectă alegere a republicii Moldova. Deci aceste pertine, „Vozrojdenie”, eu nu știu ce vor ele să renască, vor să întoarcă înapoi destabilizarea, sărăcie”.

Contactat pentru o reacție la acțiunea de protest, purtătorul de cuvânt al fracțiunii PAS, Adriana Vlas ne scris într-un mesa, citez: „Îndemnăm oamenii să nu se lase manipulați de partide și politicieni finanțați de un om care a furat ani la rând de la cetățeni, iar acum încearcă să se ascundă de justiție prin falsuri și pseudo proteste”.

Totodată, reprezentanții Președinției nu au răspuns, deocamdată solicitării noastre elecgronice de a comenta manifestația.

Anterior, președintele Maia Sandu a declarat că statul respectă dreptul cetățenilor la proteste pașnice, adăugând că provocările nu pot fi tolerate. Potrivit șefului statului, în Moldova se pregătesc provocări de către Federaţia Rusă prin intermediul partidelor de opoziţie.

În ceea ce privește situația economică dificilă, guvernarea a menționat că aceasta a fost cauzată de criza energetică și de războiul din Ucraina, care a dus la creșterea inflației și la majorarea prețurilor.

Cu toate acestea, autoritățile spun că au luat măsuri pentru a atenua impactul acestei creșteri prin acordarea de compensații pentru utilități, creșterea veniturilor și a plăților sociale.

Partidul ”Renaștere” a îndeamnat la 30 ianuarie formațiunile de opoziție din țară să se unească împotriva actualei puteri, pentru a preveni realegerea actualului președinte Maia Sandu, pentru al doilea mandat. Doar membrii și susținătorii partidului interzis Șor sau alăturat acțiunii.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE