18.3 C
Chișinău

Starea de alertă în sectorul gazelor naturale, anulată de CSE. Motivele invocate de Guvern | VIDEO

Comisia pentru Situații Excepționale a anulat starea de alertă în sectorul gazelor naturale. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, pe canalul său de Telegram. 

Potrivit lui, decizia a fost aprobată, după ce membrii Comisiei au constatat că, datorită diversificării surselor de alimentare și suplinirii stocurilor, starea de alertă pe piața gazelor naturale nu mai este necesară.

Amintim că, din octombrie 2021, Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic după ce Gazprom a redus volumele de gaze pentru Moldova la jumătate. Tot atunci au fost stabilite un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor pachet de susținere pentru consumatori.

Opoziția a criticat decizia, menționând că autoritățile își doresc starea de urgență doar pentru a trece la procurări de gaze din occident, fiind gata să plătească și înzecit, doar ca să nu procure de la furnizorul rus.

Reprezentanții puterii au negat acuzațiile, menționând că starea de urgență este primordială pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale pentru cetățeni. Totodată, ei au menționat că măsura îi va ajuta ca prin derogare de la unele legi să ia măsuri rapide pentru aducerea gazelor naturale din alte surse decât de la Gazprom.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE