29.2 C
Chișinău

„Numărul deținuților s-a diminuat, iar reproiectarea spațiilor locative este imposibil de realizat”. Ministerul Justiție a reacționat la constatările Promo-Lex privind situația de la Penitenciarul 13 | VIDEO

Ministerul Justiție a venit cu o reacție la constatările Promo-Lex privind situația deplorabilă de la Penitenciarul 13 din Capitală.

Ministerul declară că numărul deținuților s-a diminuat de la 1 200 în anul 2016, până la aproximativ 700 de persoane la începutul acestui an. Având în vedere infrastructura învechită a penitenciarului, reproiectarea spațiilor locative pentru atingerea recomandărilor internaționale privind suprafața celulelor de 6 metri pătrați per deținut, sau operarea modificărilor structurale este imposibil de realizat.

O altă măsură pentru îmbunătățirea condițiilor, a fost transferul minorilor aflați în arest preventiv în Centrul de detenție pentru minori din Goian și se planifică transferarea tinerilor cu vârsta de până la 21 ani, ceea va contribui la diminuarea supraaglomerării închisorii.

Un alt exemplu de respectare a condițiilor minime de detenție este cel pentru femei, unde se află circa 40 de deținute într-un spațiu pentru 80 de persoane. A fost închis sectorul de detenție aflat la demisol care nu corespundea standardelor minime de detenție, s-a reparat capital acoperișul, are loc separarea completă a blocului sanitar de restul celulei în toate spațiile de detenție, proces ce urmează a fi finalizat în acest an. Sunt înlocuite geamurile, pentru asigurarea iluminării și ventilării naturale suficiente și este renovată integral secția medicală.

Cu referire la accesul persoanelor cu dizabilități la baia comună, precizăm că în penitenciar au fost identificate și adaptate celule care corespund necesităților categoriei respective de persoane, reieșind din statistica anilor precedenți, se mai menționeză în comunicatul Ministerului Justiției.

Recent, Asociația Promo Lex a făcut o analiză și a constatat că penitenciarul nr. 13 din Chișinău este suprapopulat în proporție de 98 la sută, iar condițiile de detenție și igiena nu respectă standardele internaționale.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE