29.2 C
Chișinău

MAEIE a elaborat un proiect pentru denunțarea Acordului cu privire la călătoria fără vize a cetățenilor din CSI pe teritoriul țărilor membre | VIDEO

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a elaborat un proiect de inițiativă legislativă pentru denunțarea Acordului cu privire la călătoria fără vize a cetățenilor din Comunitatea Statelor Independente pe teritoriul țărilor membre. Comisia parlamentară pentru politică externă examinează documentul pentru a da un aviz consultativ.

Canal 5 a solicitat un comentariu de la Serviciul de presă al Ministerului de Externe, dar nimeni nu ne-a răspuns la telefon şi mesaje.

Documentul a fost înaintat spre examinare comisiei parlamentare permanente pentru politică externă, după care unele canale Telegram au scris că, dacă acesta va fi adoptat, cetățenii moldoveni vor avea nevoie de vize pentru călătorii în Rusia și alte țări CSI.

Ministerul de Externe a negat această informație. Serviciul său de presă a declarat pentru Canal 5 că denunțarea acestui acord nu prezintă niciun risc pentru cetățenii moldoveni, întrucât Chișinăul are acorduri bilaterale privind regimul fără vize cu țările CSI. Instituţia a adăugat că singurele excepții sunt Tadjikistanul și Kârgâzstanul, dar se lucrează în acest sens.

Cu explicaţii a venit purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Pe rețele sociale se vehiculează faptul că va fi impus un regim de vize. Este absolut fals. Vreau să reamintesc că, toate denunțările pe care le face R Moldova le face la acorduri inutile care nu mai sunt practice. Iar în cazul călătoriilor fără vize, reamintesc, R Moldova are semnate acorduri bilaterale cu statele menționate”.

Anterior, Parlamentul a denunțat mai multe acorduri încheiate în cadrul CSI. Aceste documente se referă la protecția sanitară, legislația fiscală, energie, educație, circulația medicamentelor falsificate.

Potrivit autorităților, prevederile respectivelor acorduri sunt irelevante, inoportune și nu oferă beneficii cetățenilor, iar renunțarea la ele nu va produce impact negativ strategic sau operațional.

Totodată, prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, țara noastră și-a asumat angajamentul să transpună în cadrul normativ național un șir de Directive UE care vizează diferite domenii.

Potrivit Ministerului de Externe, în total există aproximativ 400 de acorduri semnate de Moldova cu statele membre ale CSI.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE