18.3 C
Chișinău

Critici dure în adresa SIS și PAS după publicarea „listelor de sancțiuni”: Se întorc anii ’37. Cei ce se opun regimului ajung în „liste”

Guvernarea recurge la aceleași măsuri ca în timpul represiilor Staliniste. Astfel a catalogat juristul Iurie Mărgineanu „listele sancțiunilor” întocmite și făcute publice de SIS. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii PULS de la Canal 5.

IURIE MĂRGINEANU: „La momentul de față cu nimic nu se deosebește de anii 37. Unicul lucru că putem vorbi la televizor mai liber. Și aici încă nu se știe, dacă nu avem dosare operative undeva acolo, care se monitorizează fiecare cuvânt care-l spunem, și la momentul potrivit mi se va face și mie o listă și m-or trimite în Siberia. Sunt mai multe elemente care demonstrează acest fapt: uzurparea tuturor ramurilor puterii în stat, și PAS deja practic nu neagă acest fapt. Componentele de infracțiune caracteristice Uniunii Sovietice, că după destrămarea URSS, ce au spus republicile? Noi vrem toți în capitalism, ca toți să devenim milionari și unde proprietatea privată să fie sfântă. Adică Constituția garantează acest drept, Convenția Europeană îți garantează acest drept”.

Juristul a ținut să menționeze că în practica internațională niciun stat nu și-a inclus vreodată propriii cetățeni în liste de sancțiuni.

IURIE MĂRGINEANU: Statul poate impune sancțiuni altor persoane necetățeni ai statului dat. Adică, sunt niște persoane pe care ei le consideră vinovate, dar nu poate să-i ajungă cu aplicabilitatea dreptului intern statului dat, căci ei sunt cetățeni din alte state, impunând astfel sancțiuni economice pe teritoriul statului dat. Deci, jurisdicția este statul care aplică aceste hotărâri executive pe teritoriul său. Acesta nu e un tratat internațional la care să adere mai multe state”.

 

Invitat în cadrul aceleiași emisiuni, comentatorul politic Ghenadie Vaculovschi a declarat că „în listele de sancțiuni SIS au nimerit cei care pun în pericol regimulSandu-PAS”.

GHENADIE VACULOVSCHI, comentator politic: „Ceea ce urmărim noi de la venirea actualei guvernări la putere, ei își permit să iasă din limitele statului de drept și să urmărească prin toate metodele administrative și securiste persoanele care pun în pericol regimul. Atenție – nu statul, dar regimul. Pentru că una este statul, alta este regimul. Sunt urmăriți oameni care pun în pericol confortul lor de a guverna Moldova așa cum le place lor și celor care stau în spatele lor, care, de fapt sunt stăpânii actualei guvernări”.

Deocamdată, nici reprezentanții SIS, nici cei din PAS nu au comentat aceste acuzații.

Amintim că pe 26 ianuarie, SIS a făcut publică lista persoanelor și entităților asociate cu subiecții sancțiunilor internaționale Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Vladimir Andronachi, Grigore Caramalac și Igor Ceaika. Potrivit SIS, acestea sunt persoanele în privința cărora „există probe și informații documentate” că ar fi asociate cu cei șase, care au fost sancționați anterior de UE, Canada, SUA, Marea Britanie și alte țări pentru destabilizarea R. Moldova sau pentru susținerea agresiunii ruse.

În listă sunt peste 500 de persoane, companii sau fundații.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE