18.3 C
Chișinău

De ce examinarea dosarelor celor șase candidați la funcția de procuror general a fost amânată? Explicațiile președintelui CSP | VIDEO

Consiliul Superior al Procurorilor a amânat examinarea dosarelor celor șase candidați la funcția de procuror general. Decizia a fost luată la ședința CSP. Din dosare lipsesc avizele consultative ale autorităților de control, spun membrii consiliului. Examinarea acestora ar urma să aibă loc la ședința următoare.

Membrii CSP au început examinarea dosarelor celor 6 candidați înscriți pentru funcția de procuror general cu ușile închise. Procesul însă a fost amânat, constatându-se lipsa avizelor instituțiilor de control.

DUMITRU OBADĂ, președintele CSP: „CSP a stabilit lipsa unor avize consultative care urmau să fie remise de către autoritățile de control, potrivit legii speciale. În urma dezbaterilor, am luat decizia de a amâna o singură dată ședința de examinare a admisibilități dosarelor și de a îndemna autoritățile de control ale statului să emită, în termenul solicitat, avizele. Chestiunea cu privire la admisibilitatea dosarelor în concurs vor fi examinate în următoarea ședință a Consiliului Superior al Procurorilor”.

Președintele CSP a anunțat că, anterior, a interacționat cu unii candidați înscriși în concurs, asta pentru a exclude situațiile privind conflictul de interese, spune el.

DUMITRU OBADĂ, președintele CSP: Cu domnul Munteanu am activat, în 2011, la Procuratura Anticorupție. În același birou am activat un an. Cu domnul Iachimovschi am studiat împreună și suntem membri ai Consiliului de administrare al Asociației procurorilor pentru ordine și dreptate. Cu domnul Demciucin am interacționat la INJ ca formator. Aceste circumstanțe au fost aduse la cunoștința Autorității Naționale de Integritate, pentru a da o calificare juridică. ANI a exclus situația de incompatibilitate.

La concursul privind ocuparea funcției de procuror general, lansat de CSP, au fost depuse șase dosare. Este vorba de avocații lie Rotaru și Serghei Perju, procurorii Igor Demciucin, Octavian Iachimovschi și actualul procuror general interimar Ion Munteanu, dar și juristul Andrei Coca.

În decembrie trecut, majoritatea parlamentară PAS a votat, în prima lectură, pentru simplificarea procedurii de alegere a procurorului general, declarând că asta va duce la eliminarea unui potențial risc de trucare a concursului. Acuzatorul-șef ar urma să fie ales cu votul majorității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor. Până acum, el era desemnat cu cel mai mare punctaj oferit de membrii CSP, după etapa interviu.

În cazul în care niciun candidat nu va acumula numărul necesar de voturi, va fi organizat un concurs repetat. Ulterior, candidatul ales va fi propus președintelui țării pentru a fi numit în funcție. Proiectul privind simplificarea procedurii de selecție a procurorului general a fost criticat de unele ONG-uri.

Potrivit semnatarilor de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Promo-LEX, Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și alții, acesta reduce din transparența și meritocrația procesului și reprezintă un regres față de situația existentă.

Ulterior, Ministrul Justiției a venit cu completări și ajustări. Veronica Mihailov-Moraru a spus că propunerile Guvernului vizează, în special, necesitatea de concretizare a criteriilor de evaluare a candidaților și a procedurii de vot.

La ședința extraordinară a Parlametnului din ianuarie, proiectul a fost exclus din ordinea de zi pentru a fi reexaminat și completat. Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost demis de Maia Sandu la finele lunii septembrie 2023. Stoianoglo este cercetat penal în mai multe dosare penale și a fost suspendat din funcție aproape doi ani până la demitere.

El se declară nevinovat. Menționăm că alegerea procurorului general este unul din cele nouă angajamente asumate de către autoritățile de la Chișinău pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE