21.6 C
Chișinău

Cinci focare de gripă aviară, înregistrate în țara noastră. Ce măsuri au fost luate în localitățile vizate

Cinci focare de gripă aviară au fost înregistrate în perioada 19 – 26 ianuarie, în Republica Moldova, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), scrie Realitatea.MD.

„Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 5 focare de gripa aviară (un focar în raionul Edineț, satul Tîrnova, 2 focare în raionul Glodeni, comuna Danu și 2 focare în raionul Rezina satul Mateuți și satul Păpăuți)”, precizează ANSA.

Responsabilii menționează că tot în această perioadă a fost înregistrat un focar de rabie la pisică în raionul Florești, orașul Ghindești.

„Cadavrul animalului afectat a fost nimicit, conform procedurilor și au fost întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală”.

ANSA spune că în acest context, în regim de urgență a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combatere a gripei aviare, privind Planul de contingență şi Manualul operațional pentru controlul influenței aviare.

„Au fost instituite zone de protecție de 3 km și zone de supraveghere de 10 km, unde medicii veterinari desfășoară recensământul exploatațiilor de animale și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări”.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE