18.3 C
Chișinău

Un vaccin „revoluţionar” pentru cancerul gastro-intestinal este testat pe oameni

Experţii din domeniul sănătăţii au salutat realizarea unui vaccin care ar putea fi „revoluţionar” pentru tratarea cancerului intestinal precoce şi care urmează să fie testat în Anglia şi Australia. Medicii intenţionează să administreze vaccinul pacienţilor înainte de operaţie, în speranţa că acesta va determina organismul să atace cancerul, relatează Digi24.RO.

Un succes ar însemna ca orice operaţie să fie mai puţin invazivă, iar medicii speră că puterea vaccinului ar putea ajuta sistemul imunitar să răspundă în cazul unei recidive şi al revenirii ulterioare a cancerului.

Dr. Tony Dhillon, cercetător şef al studiului şi specialist oncolog la spitalul britanic Royal Surrey, a propus ideea studiului şi a lucrat cu profesorul Tim Price din Australia în ultimii patru ani pentru a dezvolta vaccinul.

„Acesta este primul vaccin de tratament pentru orice tip de cancer gastro-intestinal şi avem mari speranţe că va avea un mare succes. Credem că pentru mulţi pacienţi, cancerul va dispărea complet după acest tratament”, a precizat medicul britanic într-un comunicat.

Studiul va fi efectuat de către Unitatea de testare a tratamentelor pentru Cancer (Cancer Research UK Southampton Clinical Trials Unit) din cadrul Universităţii din Southampton, în colaborare cu spitalele Royal Surrey, din Sistemul Naţional de Sănătate (NHS), din Marea Britanie şi la Queen Elizabeth, din Adelaide, Australia. Vor exista 10 locaţii în care vor fi înscrişi pacienţii – şase în Australia şi patru în Marea Britanie, 44 de pacienţi urmând să fie înscrişi în studiu pe o perioadă de 18 luni.

Pacienţilor li se va face o endoscopie, apoi o mostră de ţesut va fi testată pentru a vedea dacă sunt eligibili pentru studiu.

Dacă sunt, vor primi trei doze de vaccin înainte de a fi supuşi unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea tesutului canceros.

Studiul va fi disponibil pentru doar 44 de pacienţi din întreaga lume.

După încheierea studiului, în cazul în care va avea succes, vaccinul va fi autorizat pentru utilizare sau va fi efectuat un studiu mai amplu.

Vaccinul a fost conceput de Imugene Ltd, o companie de imuno-oncologie în stadiu clinic.

„Este revoluţionar. Simt că ne aflăm aproape de ceva foarte important. Vaccinul face ca sistemul imunitar să atace cancerul”, a spus dr. Dhillon.

„Va schimba vieţi”, spune el, deoarece înseamnă că, potenţial, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să se opereze, ci doar să se vaccineze.

„Munca pe care am făcut-o aici, la Royal Surrey, este fantastică. Suntem extrem de mândri că am fost implicaţi în acest studiu la nivel mondial şi credem că ar putea fi esenţial pentru tratarea cancerului intestinal în viitor”, a mai precizat medicul britanic.

Cancerul intestinal, cunoscut şi sub numele de cancer colorectal, este al treilea cel mai răspândit cancer, cu o incidenţă anuală la nivel mondial de peste 1,2 milioane de cazuri şi o rată de mortalitate de aproximativ 50%.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE