18.3 C
Chișinău

Suprapopularea, infrastructura depășită și condițiile precare de igienă: Promo-LEX a scos la iveală neregulile din penitenciarul nr. 13 din Chișinău | VIDEO

Suprapopularea, infrastructura depășită și condițiile precare de igienă care generează condiții inumane de detenție și contribuie negativ asupra sănătății deținuților. Sunt constatările făcute către Asociația Promo-LEX în urma unei evaluări exhaustive la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Administrația Națională a Penitenciarelor ne-a spus că este la curent cu situația de la penitenciar, iar o reacție oficială ne va oferi săptămâna viitoare.

Raportul Promo-LEX arată că, Penitenciarul 13 din din Chișinău se confruntă cu o suprapopulare de 98,9%, depășind standardele internaționale.

Spațiul destinat inițial pentru 377 de deținuți găzduiește în prezent 750, necesitând astfel o revizuire urgentă a procedurilor de calcul a capacității de detenție și ajustarea infrastructurii.

Potrivit studiului, condițiile de detenție și igiena în penitenciar nu respectă standardele internaționale. Deficiențe semnificative în infrastructura sanitară pun în pericol sănătatea și demnitatea deținuților. Blocurile sanitare din 18 la sută dintre celule nu îndeplinesc standardul minim de 1 m2 per bloc sanitar.

De asemenea, 20% dintre celule nu asigură nivelul adecvat de intimitate în utilizarea toaletelor, iar băile comune prezintă riscuri pentru sănătate și sunt inaccesibile pentru persoanele cu nevoi speciale.

Ventilația și iluminarea necorespunzătoare contribuie la un mediu inconfortabil și nesănătos. Circa 29% dintre celule au ferestre subdimensionate, iar mirosurile de mucegai și amoniac afectează 62% dintre celule.

Astfel, Promo-LEX a subliniat necesitatea unei intervenții imediate pentru asigurarea unor condiții decente și respectarea drepturilor fundamentale ale deținuților. Implementarea recomandărilor necesită acțiuni strategice și alocarea de resurse adecvate din partea autorităților, mai spune Asociația.

Am solicitat o reacție de la responsabilul de comunicare cu presa din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor din Republica Moldova. Mihai Rotaru șeful Direcției Comunicare, Analiză și Monitorizare ne-a spus că instituția pe care o reprezintă este la curent cu raportul Asociației Promo-LEX.

MIHAI ROTARU, responsabil de comunicare cu presa, Administrația Națională a Penitenciarelor: „Am studiat cu atenție sbiectele abordate în raport, în special cele care țin de concluziile și recomandările experților, care au pus la același nivel penitenciarele europene cu condiții europene, cu un penitenciar construit în perioada sovietică. Sunt disonanțe, dar urmează să stabilim un mecanism viabil pentru a stabili exact numărul de persoane pe m2 și reieșind din situația reală pe care o avem la moment în penitenciarele din țară”.

Am solicitat o reacție și de la șefa Serviciului Informare și Comunicare cu mass-media la Ministerul Justiției, Tatiana Barac, pentru a afla soluțiile pe care le propune Ministerul pentru a remedia situația. Aceasta însă ne-a cerut o solicitare în scris, dar până la momentul difuzării materialului, nu am primit un răspuns.

Directorul Penitenciarului nr.13 din Chișinău, Andrei Saracuța, nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta cazul.

Și Comisia Europeană a criticat situația penitenciarelor din țara noastră.

„Condițiile de detenție din închisorile din Republica Moldova rămân o problemă serioasă, pe care autoritățile nu se grăbesc să o rezolve”. Este una dintre restanțele Republicii Moldova semnalate de Comisia Europeană în raportul privind deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, realizat în noiembrie 2023.

Într-o abordare abordare a acestei probleme în decembrie, 2023, Ministerul Justiției a anunțat în cadrul unei mese rotunde că va crea un grup de lucru, care va analiza cele mai stringente probleme cu care se confruntă Penitenciarul nr.13 și va identifica soluții pentru înlăturarea acestora.

Tot atunci instituția a anunțat despre eforturile pe care le depune la accelerarea procesului de construcție a noului penitenciar în Chișinău – o clădire cu o capacitate de 1050 de locuri, construită conform standardelor europene, care ar urma să înlocuiască Penitenciarul nr.13.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE