Serviciul de Informații și Securitate a aprobat o listă a persoanelor și companiilor supuse sancțiunilor interne. Documentul a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial. Pe listă figurează guvernatorul Găgăuziei, Evghenia Guțul, parlamentari din partidul interzis Șor, fostul președinte al parlamentului Andrian Candu, precum și partidele „Șansă”, „Forța Alternativă pentru Salvarea Moldovei”, furnizorul de gaze Nordgaz Furnizare și chiar un jurnalist care a murit acum aproape trei ani. În privința acestor persoane s-a dispus aplicarea unor „măsuri restrictive”, dar în ce ar consta acestea nu este specificat în ordinul directorului SIS. Două dintre persoanele vizate ne-au spus că nu cunosc motivele pentru care au ajuns în lista cu sancțiuni. Reprezentanți SIS nu ne-au răspuns pentru o reacție.
Serviciul de Informații și Securitate a aprobat lista persoanelor și companiilor care ar fi asociate cu persoane din Moldova și Rusia supuse sancțiunilor internaționale.
„În vederea asigurării implementării eficiente a măsurilor restrictive internaționale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și evitării tentativelor de eludare a măsurilor restrictive internaționale (…) se aprobă lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate că sunt asociate subiecţilor restricțiilor: Igor Chayka, Grigore Caramalac, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, Ilan Şor,” se spune în ordinul semnat de directorul SIS, Alexandru Musteaţă și publicat în ediţia de astăzi a Monitorului Oficial.
Lista de sancțiuni elaborată de ISS include peste 550 de nume și companii.
Printre persoanele fizice enumerate se numără bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, primarul municipiului Orhei, Tatiana Cociu, primarul municipiului Taraclia, Veaceslav Lupov, fostul președinte al raionului Orhei, Dinu Țurcanu, candidatul la funcția de primar al municipiului Bălți în cadrul alegerilor locale din toamnă, Arina Corşicova, parlamentari din partea partidului interzis „ŞOR”, fostul presedinte al Parlamentului, Andrian Candu, omul de afaceri Dorin Damir, membrii familiei lui Vladimir Plahotniuc, precum si un jurnalist decedat acum aproape trei ani.
În categoria partide documentul indică două formațiuni politice – „Șansă” și „Forța de alternativă şi salvare a Moldovei”.
În secţiunea persoanelor juridice supuse sancțiunilor autorităţile l-au inclus pe fostul concesionar al aeroportului din Chișinău Avia Invest și companiile afiliate, precum și compania Nordgaz Furnizare, care oferea Găgăuziei livrări de gaze la aproape jumătate din prețul actual.
Câteva persoane pe care am reuşit să le contactăm ne-au spus că nu cunosc în baza căror criterii figurează în această listă.
ALEXANDRU GROSU, șeful Nordgaz Furnizare: „Nu am văzut deloc această listă și, sincer vorbind, nici nu prea înțeleg în ce bază am fost inclus în ea, întrucât nu am comis nicio acțiune ilegală nici din punct de vedere financiar, nici din punct de vedere administrativ, nici din alte puncte de vedere. Nu înțeleg deloc cum sunt întocmite și după ce criterii introduc persoane în aceste liste”.
VEACESLAV LUPOV, primarul municipiului Taraclia: „Iar faptul că sunt liste și cumva am ajuns în ele, sincer să fiu… Acum un an, dacă nu greşesc, erau astfel de liste și nu ştiu de ce am fost și acolo, și nimeni nu mi-a explicat atunci din ce motiv, nici acum nimeni nu explică și, în general, nu este clar în ce bază sunt întocmite aceste liste. Sunt funcționar public, ales de popor, spre deosebire de ei, să spunem aşa, și din anumite motive oamenii nu au pretenţii la mea. Care sunt pretenţiile lor? Măcar să le exprime”.
Iar telefonul fostului Președinte al Parlamentului Andrian Candu este închis și nu am reușit deocamdată să obținem comentarii și de la alte persoane care figurează în listele SIS.
Potrivit documentul publicat, în termen de trei zile lucrătoare el va fi adus la cunoştinţa tuturor instituțiilor cu funcţii de supraveghere în conformitate cu prevederile Legii privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.
Ordinul directorului SIS nu precizează ce măsuri restrictive ar trebui aplicate persoanelor fizice și companiilor incluse în această listă. Cu toate acestea, atunci când Comisia Națională a Pieței Financiare a emis anul trecut o așanumită „listă neagră” de persoane fizice și companii, instituțiile responsabile au fost informate că trebuie să se abțină de la interacțiunea sau efectuarea tranzacțiilor cu persoanele fizice care apar în listă. Le este interzisă plata dividendelor din active, înstrăinarea de bunuri mobile și imobile și a valori mobiliare, să efectueze schimbări în componența acționarilor companiilor și, trebuie să sesizeze de urgență Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor despre astfel de tentative.