10.5 C
Chișinău

După demisia lui Andrei Pavaloi, CSE Chișinău a constatat situație excepțională în domeniul educației. Ceban: „Acțiunile PAS nicidecum nu pot fi numite standarde europene” | VIDEO

Comisia Situații Excepționale Chișinău a constatat situație excepțională în domeniul educației. Se întâmplă după ce Ministerul Educației a decis să-l demită din funcție pe șeful Direcției municipale de profil, Andrei Pavaloi. Între timp, fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău susține că pentru aceste acțiuni Ion Ceban riscă să se aleagă cu dosar penal.

Potrivit deciziei CSE Chișinău, publicată de edilul capitalei, Ion Ceban, pe pagina sa de Facebook ,„se consideră ilegale Ordinele ministrului Educației prin care au fost constatate încetate raporturile de muncă cu Andrei Pavaloi, conducătorul organului local de specialitate în domeniul învățământului din mun. Chișinău și nr. 47 din 22.01.2024 cu privire la desemnarea conducătorului interimar al acestei direcții până la adoptarea unor hotărâri definitive a instanței de judecată pe marginea legalității adoptării actelor administrative menționate”.

În decizie se mai menționează că, până la adoptarea de către instanța de judecată a unor hotărâri definitive privind legalitatea emiterii ordinelor ministrului educației, Andrei Pavaloi va continua exercitarea funcției de conducător al Direcției educație a Consiliului municipal Chișinău”.

În acest context, Ion Ceban a scris „Noi nu cedăm poftelor voastre electorale. Aceste acțiuni dar și multe altele făcute de PAS nicidecum nu pot fi numite standarde europene și pași pentru integrare în Uniunea Europeană”.

Purtătorul de cuvânt al PAS, Adriana Vlas ne-a spus că nu comentează cele menționate de Ion Ceban.

Într-un comentariu pentru postul nostru de televiziune, președintele fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa, a spus că șeful Direcției educație, tineret și sport, a fost numit de Ion Ceban contrar legislației în vigoare și cu încălcarea Codului educației.

„Ceea ce face Ion Ceban prin comisiile situațiilor excepționale este dosar penal și noi ca fracțiune vom apela la organele de drept ca să facă dreptate în ceea ce privește acțiunile ilegale a CSE a municipiului Chișinău. Vom sesiza Cancelaria de Stat și în funcție de răspuns vom merge mai departe”, a declarat aceasta.

Ministerul Educației nu a venit cu o reacție la subiect, iar ministrul Dan Perciun nu ne-a răspuns la telefon. Purtătorul de cuvânt al instituției, Viorica Pistrui, ne-a spus că se află în concediu medical și nu ne poate oferi un comentariu.

Amintim că, Dan Perciun a anunțat pe 23 ianuarie, în cadrul unei emisiuni de la Realitatea live, că în fruntea Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, pentru un mandat interimar de cel puțin șase luni, ar urma să fie numită Viorica Negrei, actuala șefă adjunctă a Direcției. Asta chiar dacă anterior, Ministerul anunța că funcțiile vacante vor fi asigurate prin interimat tot de actualii șefi până va fi concurs.

Perciun a menționat că „dacă Andrei Pavaloi ar fi fost numit printr-un concurs, nu era nicio problemă”.

Amintim că, Parlamentul a aprobat pe 17 august un amendament la Codul educației, propus de PAS, care prevede că tuturor șefilor de Direcție educație din țară, care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul.

Deputatul PAS Eugen Sinchevici a declarat atunci că funcția de șef de Direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.

Amendamentul a fost atacat de opoziția parlamentară la Curtea Constituțională, care însă a respins sesizarea. Magistrații au constatat că modificările la Codul educației adoptate sunt constituționale. Urmare a modificării adoptate la cod, doar 10 șefi de direcții raionale de educație au rămas în funcțiile lor. Restul de 25 trebuie să-și părăsească posturile.

Se citește acum

Articole similare

ARTICOLE SIMILARE